Bosna i Hercegovina     | 06.04.2020. 16:02 |

Osnovna škola 'Srednje' primjer odgojne i obrazovne ustanove i u pandemiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. aprila (FENA) - Osnovna škola "Srednje" primjer je odgojne i obrazovne ustanove i u vrijeme pandemije koronavirusa, saopćio je Institut za razvoj mladih KULT. 

Ta škola je u ruralnom području općine Ilijaš, a pojedini učenici su udaljeni i više od 20 kilometara. Online praćenje nastave otežavaju geografska lokacija naselja, odnosno vrlo slaba pokrivenost internetom, kao i nedovoljan broj uređaja za svu djecu, u čemu je podršku pružio i Institut za razvoj mladih KULT inicijativom "Daruj opremu za online nastavu!".

Menadžment škole zajedno s nastavnicima ništa nije prepuštao slučaju i u roku od 24 sata od donošenja odluke o online pohađanju nastave, osposobili su platformu Google for Education preko koje učenici prate nastavu.

- Imali smo ranije iskustvo s radom na ovoj platformi dok su učenici pohađali Školu skijanja tako da samo uz angažman nastavnika, praktično preko noći, uspjeli izvršiti određene korekcije i pripreme te platformu potpuno staviti u funkciju već 13. marta - izjavila je direktorica škole Dženita Čehajić Kulo. 

Prvi problem vezan za internet konekciju rješavaju u saradnji s BH Telecomom, a čak 85 učenika nema stalni pristup internetu.

Tokom protekle sedmice, prvi učenici dobili su mogućnost korištenja 700 MB mobilnog interneta dnevno u svrhu praćenja online nastave.

Problem nedostatka uređaja za učenike je ta škola rješavala vlastitim angažmanom. Dio vlastitih računara dala je učenicima na revers, a značajan broj su omogućili različiti donatori.

Osnovna škola "Srednje" je u protekle tri sedmice, zahvaljujući podršci različitih donatora, omogućila 36 uređaja za njene učenike i prema njihovim informacijama, sada svi učenici imaju potrebnu opremu.

Institut za razvoj mladih KULT, zahvaljujući donacijama fizičkih osoba, danas je donirao tri tableta u vrijednosti od oko 500,00 KM, koji će biti proslijeđeni učenicima.

Angažman nastavnog osoblja nije ostao samo na podršci učenicima i njihovim porodicama u nabavci opreme i mobilnog interneta, već su se stavili na raspolaganje cijeloj zajednici.

Slobodne dane koriste kako bi starijima i osobama u potrebi dopremili higijenska sredstva i druge potrepštine.

Kako konstatira Institut za razvoj mladih KULT, Osnovna škola "Srednje" može poslužiti kao dobar model o tome kako i u vanrednim okolnostima pružati u isto vrijeme odgojnu i obrazovnu ulogu.

- Pridružite se inicijativi "Daruj opremu za online nastavu!" formiranjem punkta u svojoj lokalnoj zajednici ili kao donator opreme. #darujzanastavu - navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Beograd: Parnični postupak protiv roditelja dječaka-ubojice iz škole 'Ribnikar'

Posušje: 90 godina školstva na Gracu

Srednja ekonomska škola Joze Martinovića obilježila Mjesec hrvatske knjige

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'