Bosna i Hercegovina     | 06.04.2020. 17:26 |

Američka trgovačka komora pomogla nabavku 150.000 testova za koronavirus

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. aprila (FENA) - Američka trgovačka komora u BiH pomogla je u nabavci 150.000 testova za koronavirus, te donirala dva brza RNA ekstraciona instrumenta Vladi FBiH.

Imajući u vidu postojeću oskudicu testova za koronavirus, Upravni odbor Američke trgovačke komore u BiH zajedno sa svojim članicama aktivno je učestvovao u nabavci, transportu i isporuci 150.000 testova Vladi Federacije BiH.

Ova akcija rezultirala je i donacijom dva brza RNA ekstraciona instrumenta. U pitanju su dva uređaja pod nazivom Nextractor® NX-48, kompanije Genolution za ekstrakciju i brzu izolaciju DNK ili RNK iz različitih uzoraka. Korištenjem Nextractor® ubrzava se proces dobijanja rezultata testiranja na COVID-19, jer se istovremeno čisti do 48 uzoraka za 10 minuta. S obzirom na vremensko trajanje dobijanja rezultata testiranja, donirana dva uređaja pomoći će da se rezultati dobiju u što kraćem vremenskom roku, saopćeno je iz Američke trgovačke komore u BiH.

U narednom periodu Američka trgovačka komora u BiH donirat će bolnicama širom BiH neophodne medicinske potrepštine, s ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa.

Kompletna kampanja Komore za prikupljanje sredstava neophodnih pri nabavci medicinskih potrepština za bolnice u BiH implementirat će se u koordinaciji sa UNDP-om, koji posjeduje adekvatnu sliku o potrebama bolnica na teritoriji cijele BiH.

Američka trgovačka komora u BiH je nezavisna, neprofitna, nevladina organizacija osnovana 2001. godine kako bi unaprijedila interes i stavove kako američkih tako drugih inostranih, regionalnih i domaćih kompanija u BiH sve s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja i promicanja visokih standarda komercijalne prakse.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Kadrić obišao novootvorenu firmu za proizvodnju medicinske opreme u Brčkom

Vlada KS će nabaviti dodatnu medicinsku opremu zdravstvenim ustanovama

Kantonalna uprava CZ informisala Vladu o podjeli zaštitne medicinske opreme

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo