Bosna i Hercegovina     | 06.04.2020. 17:40 |

Stari Grad Sarajevo - Kazne od 100 do 500 KM za kršenje mjera

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. aprila (FENA) - Načelnik Prve policijske uprave PS Stari Grad Sarajevo Safet Šabović izvijestio je danas komandanta Općinskog štaba civilne zaštite Ibrahima Hadžibajrića o sigurnosnoj situaciji na području te općine i mjerama koje policija poduzima.

Komandant štaba, načelnik Hadžibajrić zatražio je tu informaciju kako bi se upoznao sa stvarnim stanjem na terenu, koliko građani poštuju propisane mjere, da li se pridržavaju izolacije, te da li ima evidentiranih krivičnih djela.

- Moramo voditi računa o svemu i biti u stalnom kontaktu sa našom policijom kako bi se situacija držala pod kontrolom. Mi ćemo pomoći policiji koliko možemo kako bi svoj posao obavljali na najbolji mogući način. Danas je dogovoreno da im Općinski štab nabavi specijalna zaštitna odijela i zaštitne naočale koji će im trebati ako dođe do privođenja lica koja ne poštuju izolaciju- poručio je Hadžibajrić.

Po riječima Šabovića, od proglašenja stanja prirodne nesreće u cijeloj zemlji, u Starom  Gradu su evidentirana četiri krivična djela, ali su sva rasvijetljena, počinioci uhvaćeni i vraćene otuđene stvari.

Svi pripadnici Prve PU su svakodnevno na terenu i djeluju prema svojim nadležnostima. Akcenat je na praćenju izvršavanja  mjera koje propisuju Federalni i Kantonalni štab civilne zaštite.

Proteklog vikenda policija je izdala 15 prekršajnih naloga onima koji se nisu pridržavali mjere nošenja zaštitne opreme – maski i rukavica, i policijskog sata, a kazne su se kretale u rasponu od 100-500 KM. Iz te policijske uprave poručuju da će nastaviti s kontrolom i sankcionisanjem svih prekršilaca, a u cilju zaštite stanovništva od širenja zaraze.

- Prema  ranijem nalogu koji smo dobili od komandanta štaba CZ Stari Grad, Ibrahima  Hadžibajrića intenzivno obilazimo izletišta i proteklog vikenda nije bilo većih kršenja ove mjere u Starom Gradu - pojasnio je Šabović.

Dodao je i da je nalogom Hadžibajrića izvršena  kontrola lokacija na kojima su boravili migranti, te njihovo izmiještanje.

- U proteklom  periodu  smo izvršili kontrolu svih lokacija za koje je utvrđeno da na njima ilegalno borave migranti. Ukupno 358 migranata smo prebacili iz Starog Grada u imigracione centre - kazao je Šabović.

Inače, pripadnici Prve PU - PS Stari Grad imaju obavezu i da svakodnevno, u dva  navrata, vrše kontrolu boravka osoba  kojima je naređena izolacija, a takvih je u Starom Gradu 140. Najavljeno je da će policija ubuduće, sa Zavodom sa hitnu medicinsku pomoć, privoditi osobe  koje ne budu poštovale izolaciju, a za te potrebe Općinski štab osigurat će policiji zaštitna odijela i naočale. Uposlenici Doma zdravlja Stari Grad uputit će ih u pravilno korištenje tih odijela i, još važnije, kako postupati s njima poslije upotrebe.

Svakodnevno na terenu i općinska inspekcija

Kontrolisanje stanja na  terenu, pored policije, vrše i inspektori Službe za opće i inspekcijske poslove Općine Stari Grad. Kako bi se za vrijeme stanja prirodne nesreće osiguralo poštovanje zakonskih propisa i spriječila nelegalna gradnja ili zauzimanje javnih površina, inspektori su svakodnevno na  terenu, pa i u dane vikenda. U više navrata su u proteklom periodu zaustavljeni pokušaji bespravne gradnje, ali i zauzimanje javnih površina u cilju prodaje različitih proizvoda, i to u užoj gradskoj jezgri. Iz Službe za opće i inspekcijske poslove poručuju da se ovakva praksa neće tolerisati, te će se za prekršioce pisati prekršajni nalozi i primjereno će se sankcionisati.

Istovremeno, Služba za privredu svakodnevno vrši kontrolu svih općinskih poslovnih prostora i evidentira stanje, a o eventualnim kršenjima mjere zabrane rada izvještava nadležne institucije.

Iz Općine Stari Grad Sarajevo još jednom skreću pažnju svim građanima da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera i preporuka u cilju zaštite od virusa COVID 19 kako se ne bi doveli u situaciju da budu sankcionisani, saopćeno je iz te općine.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Zbog porasta slučajeva koronavirusa, SKB Mostar uveo restrikciju za posjete pojedinim odjelima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta