Ekonomija     | 06.04.2020. 17:47 |

Mitrović: Omogućiti nesmetan protok robe u tranzitu preko Hrvatske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. aprila (FENA) - Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je u petak telefonski sastanak s ambasadorom Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom u kojem ga je upoznao s problemom međunarodnog prometa robe u tranzitu preko Republike Hrvatske koji se, prije svega, odnosi na formiranje konvoja i policijske pratnje koji usporavaju protok robe.

Ministar Mitrović je informirao ambasadora da je Ministarstvo na čijem je čelu 16. marta uputilo dopis Republici Srbiji, Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori u kojem predlaže da se u ovoj situaciji pandemije uspostave koridori koji bi omogućili nesmetan protok robe između zemalja Evropske unije i zapadnog Balkana.

Osim toga, ministar Mitrović je informirao ambasadora Sattlera da je 26. marta, zajedno sa ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudinom Radončićem a zbog potrebe smanjenja gužvi na granicama BiH i ubrzanja prometa kamiona i robe, održao sastanak s ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem.

Također, ambasador Sattler je upoznat i s dopisima upućenim Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije u kojima je ukazano na navedeni problem koji se javlja prilikom međunarodnog prometa robe, kao i činjenicom da je nakon urgencije Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Republika Srbija prihvatila formiranje zelenih koridora po preporuci Evropske komisije i Prometne zajednice te 2. aprila ukinula policijsku pratnju i konvoje.

Ministar Mitrović zamolio je ambasadora Sattlera kao predstavnika Evropske unije da svojim ličnim autoritetom kod institucija vlasti Republike Hrvatske pomogne u rješavanju ovog problema koji se odnosi ne samo na BiH nego i na sve ostale zemlje zapadnog Balkana pa i na Grčku, Bugarsku i Tursku.

Iz istih razloga, ministar Mitrović obavio je telefonski razgovor i s Ericom Camusom, šefom Sektora za ekonomska pitanja Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, od kojeg je zatražio da svojim autoritetom u Vašingtonu pomogne u rješavanju problema u međunarodnom prometu robe u tranzitu preko Republike Hrvatske.

Ministar Mitrović upoznao je gospodina Camusa s razgovorom koji je obavio s ambasadorom Sattlerom, podatkom da je Republika Srbija ukinula konvoje i policijsku pratnju i odredila zelene koridore te činjenicom da se Ministarstvo do sada tri puta obraćalo zvaničnim institucijama Republike Hrvatske i ukazivalo na navedeni problem ali nije dobilo nikakvu povratnu informaciju. Također, još jednom je potcrtao da smo spremni usaglasiti naše zahtjeve s potrebama Republike Hrvatske.

Na kraju razgovora, ministar Mitrović se zahvalio američkom zvaničniku Camusu na odvojenom vremenu i naporima koje čini kako bi se normaliziralo odvijanje cestovnog prijevoza robe u ovim teškim vremenima, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Hrvatska: Most predstavio nositelje lista svoje koalicije u svih 11 izbornih jedinica

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo