Bosna i Hercegovina

Ajdinović: Na graničnim prijelazima izdato 22.978 rješenja o izolaciji

Saopćenje, Foto Fena/Arhiva

SARAJEVO, 6. aprila (FENA) - Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama mjerodavnih tijela u BiH/FBiH.

Od nedjelje, 15. marta, po donošenju odluke o obaveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, federalni inspektori iz svih 10 inspektorata raspoređeni su na 15 graničnih prijelaza BiH na području FBiH, gdje u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH/Federaciju BiH.

- Zaključno s 5. aprilom, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 22.978 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana. U toku jučerašnjeg dana izdato je ukupno 212 rješenja.

Nadzorima i mjerama je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 2.719 osoba - državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije - naveo je Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Isto vrijedi i za 275 osoba – državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Naveo je da danas ističu mjere iz 965 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni sanitarni inspektori, a do jučer je za ukupno 13.929 osoba istekao period obavezne izolacije u trajanju od 14 dana.

- Obavještavamo osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje da važi istekom propisanog perioda izolacije od 14 dana. Naime, ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka perioda izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana - rekao je Ajdinović.

Podsjetio je da kantonalni policijski organi svakodnevno vrše kontrole osoba kojima su od federalnih sanitarnih inspektora izdata rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor/obaveznoj izolaciji, te je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljeno ukupno 375 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera na ime većeg broja osoba.

- U ovom trenutku možemo potvrditi da će protiv 64 osobe biti pokrenuti prekršajni postupci - rekao je Ajdinović.

Vezano za kontrolu formiranja i kretanja cijena u FBiH, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je 6. aprila na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona izvršio 10 inspekcijskih nadzora i tri kontrolna nadzora, te podnio 11 prekršajnih naloga u iznosu od  16.000 KM. Kod dva subjekta je utvrđeno povećanje cijena s Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena (mliječni proizvodi i sredstva za dezinfekciju). Doneseno je i jedno rješenje o zabrani prometa proizvoda.

U periodu od 15. marta - 6. aprila na području Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona (od 23. marta), izvršeno je 155 inspekcijskih nadzora, te 154 kontrolna nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima. Podnesen je ukupno 152 prekršajna naloga u iznosu od 245.350 KM. Kod 154 subjekta nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene.

- Povećanje cijena artikala s Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena (brašno, ulje, riža, kvasac, povrće, voće, zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju, itd.) je do sad evidentirano kod 25 subjekta nadzora -  kazao je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, saopćeno je iz te uprave.

(FENA) J.Č.