Regija     | 06.04.2020. 18:56 |

Plenković: Mjere relaksiranja ne smiju biti prenagle

FENA Agencije

ZAGREB, 6. travnja (FENA) - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je nakon videokonferencije sa stručnjacima u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici da je Hrvatska od samog početka reagirala izrazito dobro u sprječavanju širenja koronavirusa te da mjere relaksiranja ne smiju biti prenagle.

Plenković je rekao da je, komparativno gledajući, Hrvatska izrazito dobro reagirala pravovremenim i poprilično restriktivnim mjerama koje su rezultirale sporim širenjem zaraze i niskom stopom smrtnosti u prvih nekoliko tjedana epidemije, javila je Hina.

Izvijestio je da su se na sastanku mogle čuti procjene znanstvenika da je Hrvatska imala dobru strategiju od samog početka, u usporedbi s puno bogatijim zemljama koje imaju jaču istraživačku zajednicu, centre i zdravstvene sustave te u konačnici i više sredstava na raspolaganju.

Plenković smatra da treba nastaviti s politikom koja neće dovesti do bilo kakvog problema u okviru zdravstvenog sustava, "što znači da moramo nastaviti s nabavom kvalitetne zaštitne opreme i zahvaliti na požrtvovnosti zdravstvenom osoblju te u ovoj fazi provoditi restriktivne mjere kalibrirajući ih sukladno potrebama hrvatskog gospodarstva."

Hrvatski premijer najavio je da će se kroz tjedne koji slijede zajednički donositi procjene o dinamici relaksiranja restriktivnih mjera, ali vodeći računa o zdravlju.

"Naš cilj da sve te mjere relaksiranja budu primjerene epidemološkim preporukama i procjenama, da ne bi s prenaglim relaksiranjem došlo do povećanja broja oboljelih", ustvrdio je Plenković.

Inače, u Hrvatskoj je u posljednja 24 sata bilo 40 novooboljelih od koronavirusa, što je najmanje novih slučajeva u jednom danu još od početka proljeća.

Ukupan broj zaraženih u ponedjeljak je porastao na 1222, a izliječeno je ukupno 130 osoba, uključujući njih petero u zadnja 24 sata, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ukupan broj umrlih u ponedjeljak je s jednim novim smrtnim slučajem porastao na 16. U Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu umro je muškarac srednje životne dobi koji nije bio ranije bolestan. To je prvi smrtni slučaj osobe srednje životne dobi koja ranije nije bila bolesna.

Sve ranije umrle osobe bile su starije životne i kronični bolesnici.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Plenković čestitao BiH na povijesnoj odluci i rekao da je RH uvijek uz nju

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo