Kultura     | 06.04.2020. 20:28 |

Saradnja NPS i Bečkog simfonijskog orkestra: Beethovenovom muzikom udahnuti nadu

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 6. aprila (FENA) - Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo ostvario je saradnju s Bečkim simfonijskim orkestrom “The New Symphony Vienna” u okviru obilježavanja 250. godišnjice rođenja Ludwiga van Beethovena.

Na poziv šefa i dirigenta spomenutog orkestra Giuseppea Terza, Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo priključio se snimanju dionica poznatog Beethovenovog djela “Deveta simfonija – Oda radosti”, i na taj način učestvovao u nastanku prigodnog videa snimljenog u kućnim uslovima i u vremenu pandemije virusa Covid-19.

-Ovaj međunarodni projekt, kojem se Narodno pozorište Sarajevo rado odazvalo, još je jedan dokaz da umjetnost i kultura ne poznaju granice i da je muzika univerzalni jezik koji ovaj svijet čini ljepšim i humanijim mjestom za življenje - saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

U ovom vremenu karantina i nemogućnosti zajedničkog muziciranja, Beethovenovom muzikom, kako su poručili, žele virtualnim putem prenijeti poruku zajedništva i prijateljstva, udahnuti nadu i dati snagu svima - što je jedna od neprikosnovenih zadaća umjetnosti.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Potpisan Memorandum o razumijevanju između INOBiH i Norveške narodne pomoći

Goganović i Todorov o razvoju bilateralne vojne saradnje BiH i Bugarske

Saradnja Pariza, Berlina i Varšave u borbi protiv dezinformacija

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo