Bosna i Hercegovina     | 07.04.2020. 10:03 |

Na današnji dan 1992. godine Kanada priznala nezavisnost države BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. aprila (FENA) - Kanada je među prvim državama u svijetu priznala nezavisnosti Bosne i Hercegovine i to 7. aprila 1992. godine.

- U danu kada obilježavamo 28 godina od kanadskog priznanja nezavisnosti BiH želimo podsjetiti da je Kanada jedna od rijetkih država u svijetu koja je sa dvije rezolucije politički priznala sudski utvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici – navodi u saopćenju Institut za istraživanje genocida Kanada. 

Dodaje se da se u kanadskom muzeju za ljudska prava i slobode u Vinipeku nalazi stalna postavka o genocidu u Srebrenici. U kanadskom gradu Windsoru je otkriven prvi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici u bosanskohercegovačkoj dijaspori.

Iz Instituta navode da se u nekim kanadskim školama izučava genocid u Srebrenici. Kanada je proglasila 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. U Kanadi se obilježava Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH i Svjetski dan bijelih traka. 

Povodom 28 godina od kanadskog priznanja nezavisnosti bosanskohercegovačke države iz Institut za istraživanje genocida Kanada poručuju da će „ Bosna i Hercegovina i dalje biti nepokorena i ponosna država“ te da je „Kanada najbolji dokaz da uspješna BiH postoji i izvan Bosne i Hercegovine“. 

 - Na dan priznanja nezavisnosti bosanskohercegovačke države iz Kanade šaljemo poruku našoj domovini i svijetu - mi imamo jednu domovinu, svi smo mi njeni sinovi i kćeri. Naša djeca koja rastu u Kanadi uče da ima zemlja Bosna i Hercegovina, njihova domovina i oni to dobro znaju – navode iz Institut za istraživanje genocida Kanada. 

U saopćenju se podsjeća i na nedavnu državnu posjetu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića  Kanadi, te navodi da su „njegove riječi na akademiji u Torontu, podrška bosanskohercegovačkoj dijaspori u Kanadi i posebno susreti sa najvažnijim kanadskim liderima, još više unaprijedili i onako dobre političke i prijateljske veze dviju država“.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana