Bosna i Hercegovina     | 07.04.2020. 09:13 |

Šeranić: Testirat ćemo zdravstvene radnike, slijedi nadzor u staračkim domovima

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 7.aprila (FENA) – Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić najavio je danas širi skrining zdravstvenih radnika, bez obzira da li su imali simptome koronavirusa ili ne.

Provjeravat će se, kaže, njihovo zdravstveno stanje i izvršiti testiranje metodom slučajnog uzorka.

- Imamo dovoljno testova, nabavili smo ih oko 20.000, a koje ćemo staviti u upotrebu – rekao je Šeranić na konferenciji za novinare.

Bit će urađen i direktan nadzor nad njegovateljima u staračkim domovima, te onima koji ulaze i izlaze iz tih objekata, kako bi se spriječila mogućnost nastanka epidemije u tim ustanovama.

- Svi domovi zdravlja imat će obavezu da aktiviraju svoje ambulante za akutne respiratorne infekcije i radit će se uzorkovanje i analize svima koji imaju bilo kakvu vrstu respiratorne inferekcije, bez obzira da li se epidemiološki mogu dovesti u vezi s nekim ko je pozitivan na koronavirus ili ne – dodao je.

U domaćinstvima će biti obavljena testiranja onih koji su bili u kontaktu s pozitivnim osobama na Covid-19, kako bi se spriječilo širenje porodičnih žarišta.  

Pojasnio je da su oporavljene osobe one koje imaju dva negativna kontrolna nalaza u 24 sata.

– Ima od pet do sedam posto slučajeva da su testovi na koronavirus kod jednog pacijenta prvo bili negativni, a zatim pozitivni – dodao je Šeranić i naglasio da se te osobe zadržavaju u izolaciji sve dok se ne izliječe, a ponovo se i testiraju.

Potvrdio je da je smanjen broj osoba koje trenutno borave u karantima na bh. graničnim prijelazima na teritoriji tog entiteta.

Ministar zdravlja RS-a je pozvao građane na odgovornost i da se pridržavaju savjeta i preporuka u borbi protiv koronavirusa.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo