Ekonomija     | 07.04.2020. 13:29 |

Velić: Neophodno osigurati javni prijevoz za radnike 'Pobjede'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 7.aprila (FENA) - Privredni subjekti u svim industrijskim zonama u Goraždu nastavili su s radom, a u skladu s naredbama Kantonalnog štaba civilne zaštite, obaveza poslodavaca je osigurati maksimalnu zaštitu radnika na radnim mjestima. Problem koji se pojavio u međuvremenu je nedostatak javnog prijevoza koji koriste brojni radnici.

Direktor firme „Centroprevoz“ Goražde Haris Ražanica potvrdio je da autobusi ove firme vrše prijevoz radnika Preventa, ali ne i industrijske zone Pobjeda. Po njegovim riječima, u Preventu imaju dozvolu za vožnju dok su, kako kaže, iz uprave kompanije Ginex obavješteni da su dobili dozvolu za rad, ali ne i za korištenje javnog prijevoza.

Ovog  problema svjesni su i u  Kantonalnom štabu civilne zaštite.

„Ono što se u praksi dešava jeste da se u jednoj industrijskoj zoni vrši ugovoreni prijevoz radnika, ali i tu postoje pritužbe s obzirom da se u autobusima ne nalazi onaj broj radnika koji smo savjetovali i tu će se morati pojačati mjere nadzora.  S druge strane imamo problem za industrijsku zonu Pobjeda koja uopće nema javni prijevoz“ - precizirala je komandantica KŠ CZ Edita Velić.

Iz kantonalnog štaba podsjećaju da je javni gradski prijevoz obustavljen naredbom Federalnog štaba civilne zaštite. 

„Uime KŠ CZ mogu reći da ne postoji naredba štaba na ovom nivou koja jednima zabranjuje prijevoz a drugima dozvoljava. Znači, u pitanju je samo federalna naredba za koju sam jutros tražila pojašnjenje i pomoć od Federalnog štaba civilne zaštite, kako bi smo svim industrijskim zonama odnosno njihovim radnicima osigurali prijevoz. Očekujem u toku dana, eventualno sutra da ćemo imati neko pojašnjenje u tom smislu, jer je prijevoz radnicima u ovom trenutku neophodan“ - naglasila je Velić.

Iz firme „Centroprevoz“ Goražde napominju da su spremni nastaviti pružati ugovorene usluge prijevoza i za industrijsku zonu Pobjeda, ukoliko to dozvole nadležni štabovi.

U Kantonalnom štabu civilne zaštite naglašavaju da se i prilikom prijevoza moraju poštovati  naložene mjere zaštite, počev od broja osoba do nošenja zaštitnih maski i rukavica.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Vlada potvrdila Josipa Lovrića za novog direktora Službe za zapošljavanje ZDK-a

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta