Bosna i Hercegovina     | 07.04.2020. 14:15 |

Mahmutbegović:Iz prošlosti treba da učimo i još odlučnije koračamo u bolje sutra

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. aprila (FENA) - Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović uputila je čestitku povodom 26. godišnjice 7. Korpusa i 28. godišnjice formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine. 

- Uvijek s ponosom ističem da sam i sama bila pripadnik 7. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i da se o njegovom strateškom značaju i vrijednosti ne treba puno govoriti, već pustiti historijskoj distanci da ispiše stranice o, vjerovatno najvećim i najznačajnijim borbenim uspjesima ovog korpusa i naše Armije. Dovoljno je reći da je za veoma kratko vrijeme, 7. Korpus kao najmlađi korpus u sastavu Armije vRepublike BiH, zaslužio epitet najofanzivnije armijske formacije i da je oslobodio najveći dio okupiranog bosanskohercegovačkog prostora. Jedinice 7. Korpusa su bile garant naše opstojnosti, našeg puta u bolje sutra, ne samo u SBK-u, nego i u našoj čitavoj i jedinoj domovini, državi Bosni i Hercegovini - poručila je Mahmutbegović. 

Istakla je da "trebamo biti svjesni i ponosni na činjenicu da je naša borba bila odbrambeno-oslobodilačka, časna, dostojanstvena, pravična i da postoji samo jedna istina i da je ona na našoj strani".

- Zato je jako važno da se i na dostojanstven način sjećamo i obilježavamo značajne datume iz naše prošlosti, da se uvijek sjećamo naših najboljih sinova, naših šehida, i ne dopustimo da njihove nesebične žrtve i njihove porodice padnu u zaborav. Mi ovo ne smijemo raditi s namjerom da živimo u prošlosti, nego da iz prošlosti učimo i još odlučnije koračamo u bolje i prosperijetnije sutra, prema beskompromisnoj borbi za očuvanje i izgradnju naše BiH i njeno punopravno članstvo u NATO-savezu i Evropskoj uniji - istakla je Mahmutbegović. 

Moraju se, rekla je dalje, izvući pouke iz naše prošlosti, kako bi na pravi način kreirali svoju budućnost. 

- Sa željom da budućnost provedemo u miru, sreći i blagostanju u jedinoj i zajedničkoj nam domovini, državi Bosni i Hercegovini, još jedanput svim demobilisanim borcima, porodicama šehida/poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i svim građanima koji su učestvovali u stvaranju i jačanju 7. Korpusa i naše Armije upućujem iskrene čestitke u povodu 26. godišnjice 7. Korpusa i 28. godišnjice formiranja Armije Republike BiH - stoji u čestitki potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović, saopćeno je iz njenog kabineta. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Nikšić: Uskrs je povod za okupljanje i ujedinjenje svih ljudi dobre volje

Nešić čestitao Uskrs

Uskrsna čestitka Federalne novinske agencije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom