Bosna i Hercegovina     | 07.04.2020. 14:14 |

Zavodu za javno zdravstvo BPK isporučeno 1.000 testova

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 7.aprila (FENA) – Zavodu za javno zdravstvo Bosanskopodirnjskog kantona (BPK ) Goražde isporučeno je      1.000 testova za detekciju koronavirusa od strane Federalnog štaba civilne zaštite, koje je obezbijedila Vlada FBiH.

Direktorica Zavoda dr. Medina Bičo, epidemiolog, naglašava da ova ustanova sada raspolaže dovoljnom količinom testova.

- Epidemiološka situacija na području našeg kantona za sada je zadovoljavajuća. Do sada su ukupno testirane 183 osobe, i od tog broja pet osoba je pozitivno na koronavirus. Jučer smo na analizu poslali pet novih testova, od čega je jedan retestiranje prethodno pozitivne osobe, i svi su nalazi negativni. Nakon 48 sati ćemo ponovo raditi nalaz i ukoliko bude negativan, moći ćemo reći da imamo jednu osobu koja je izliječena od koronavirusa u BPK - pojasnila je dr. Bičo.

Na području BPK  u izolaciji je trenutno 51 osoba dok je za 172 osobe prošao krizni period od 14 dana i te osobe su izašle iz izolacije, a više njih je i testirano.

- Klaster „Ginex“ uspjeli smo lokalizovati i prekinuti lanac transmisije, ali uvijek postoji opasnost od nekih novih žarišta, i moramo biti jako oprezni i poštovati sve one mjere i naredbe od nadležnih institucija. Obzirom da testovi više nisu problem, proširit ćemo indikacije za testiranje više osoba. Prema preporukama Federalnog zavoda, a imajući u vidu da se u ostatku države broj oboljelih povećava, sve osobe koje budu sumnjive i imale neko febrilno stanje ćemo testirati, bez obzira da li su negdje putovale ili ne, kako bi smanjili mogućnost rizika - kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Kantonalni ministar zdravstva Eniz Halilović naglašava da Vlada BPK Goražde i resorno ministarstvo kontinuirano nastoje obezbijediti potrebnu medicinsku i zaštitnu opremu za potrebe zdravstvenih ustanova na području BPK Goražde

 - Kantonalnoj bolnici Goražde BH Telecom uplatio je sredstva u iznosu od 200.000 KM za nabavku neophodne medicinske opreme i zaštitnih sredstava, te sanitetskog vozila i respiratora. Također, svake sedmice se vrši i isporuka zaštitne opreme koju je obezbjedila Vlada BPK Goražde uz podršku UNDP-a - kazao je Halilović.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

KUCZ BPK Goražde nabavila aparat za ispitivanje uzoraka hrane za potrebe Zavoda za javno zdravstvo

Iz Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde upozorili roditelje da ne izbjegavaju vakcinaciju djece

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!