Bosna i Hercegovina     | 07.04.2020. 15:49 |

Hitno formirati ekspertski tim koji će zastupati BiH u slučaju Trgovska gora

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 7.aprila (FENA) – Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić učestvovala je danas na hitnoj videokonferenciji koju je organizovao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, o namjeri Hrvatske da gradi odlagalište za radioaktivni i nuklearni otpad na lokalitetu Trgovska gora, neposredno u blizini granice sa BiH.

Odluka Ministarstva za zaštitu životne sredine i energetike Hrvatske o ustupanju lokacije bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac na upotrebu Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada nuklearne elekrtane ''Krško'', svjedoči jasnoj namjeri vlasti susjedne zemlje da ne odustaju od izgradnje spornog odlagališa u neposrednoj blizini granice sa BiH, konstatovano je na današnjoj videokonferenciji.

Istaknuto je da nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice, jer bi time bilo ugroženo zdravlje 250.000 stanovnika u 13 opština u slivu rijeke Une, kao i životna sredina. Upozoreno je i da je riječ o ozbiljnom bezbjednosnom problemu, budući da se radi o vrlo trusnom području, saopšteno je Ministrstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

-Mi smo riješeni u namjeri da spriječimo da se na lokalitetu Tgovska gora, neposredno u blizini granice sa BiH, izgradi odlagalište za radioaktivni i nuklearni otpad - rekla je ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.

Ministar Košarac informisao je sagovornike o sastancima koje je o ovoj temi imao sa ambasadorom Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem, te resornim ministrom Hrvatske Tomislavom Ćorićem.

Zaključeno je da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u narednih nekoliko dana dostaviti sveobuhvatnu informaciju Vijeću ministara BiH, u kojoj će zatražiti da kroz institucionalno djelovanje bude formiran koordinacioni time, te ekspertna i pravna grupa koje će se baviti ovim otvorenim bilateralnim pitanjem sa Hrvatskom, kao i da se u svakoj projekciji budžeta institucija BiH planiraju sredstva za rad pomenutih grupa. Rečeno j i da je neophodno da sve nadležne institucije pojačaju diplomatske aktivnosti s ciljem sprečavanja Hrvatske da predmetnu lokaciju odredi kao konačnu za skladištenje radioaktivnog otpada.

U videokonferenciji uz ministricu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenku Golić i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stašu Košaraca učestvovali su i federalni ministar za okolinu i turizam Edita Đapo, članvi parlamentarne grupe ''Zeleni klub'' Saša Magazinović i Jasmin Emrić, kao i načelnik Novog Grada/Bosnskog Novog Miroslav Drljača.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Pokušavajući izbjeći privođenje skočio s prvog kata kuće i poginuo

Anušić: Hrvatski piloti dovest će u četvrtak prvih šest Rafala

Plenković: Mi ćemo formirati većinu u Hrvatskom saboru

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta