Bosna i Hercegovina     | 07.04.2020. 16:01 |

Lendo: U SBK imamo kontrolu svih mjera (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 7. aprila (FENA) - Premijer Srednjobosanskog kantona (SBK) Tahir Lendo prisustvovao je današnjem sastanku u Sarajevu koji su organizirali predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i premijer Federacije BiH Fadil Novalić s kantonalnim premijerima kako bi razgovarali o svim segmentima pandemije koronavirusa Covid-19.

Sastanak je organiziran i kako bi se razmijenile informacije o dostignutom nivou provođenja mjera i implementacije odluka Federalne vlade, Federalnog štaba civilne zaštite kao i Federalnog zdravstvenog štaba, a kako je Lendo kazao, kantoni podržavaju sve te mjere.

- Svi su svjesni da postoje tri grupe problema ili aktivnih mjera koje treba poduzimati i to su zdravstvene mjere, ekonomsko-privredne i zakonodavne mjere koje je potrebno usaglasiti na svim nivoima - kazao je premijer Lendo u izjavi za Fenu.

Kada je u pitanju SBK, premijer je potvrdio da u tom kantonu imaju kontrolu svih mjera i situacije na terenu iako se radi o kantonu koji među rijetkima nema infektivna odjeljenja te je kadrovski vrlo ograničeno kapacitiran jer ima tri epidemiologa i jednog infektologa.

- Ipak se sa situacijom nosimo uspješno zahvaljujući mjerama koje su poduzete u smislu izolacija, samoizolacija, ali i poštivanja mjera koje su svaki dan prisutne kod stanovništva - pojasnio je Lendo.

U dosadašnjem periodu u SBK-u je bio 21 pozitivni slučaj na novi koronavirus, a jedan pacijent je izgubio bitku za život dok su dva pacijenta u bolnici i imaju blage upale pluća.

- Osigurali smo oko 1.250 kapaciteta u svim općinama i bolnicama za slučaj najgore situacije - kazao je Lendo.

Kada su u pitanju ekonomsko-privredne mjere Lendo je naglasio da apsolutno podržava mjere koji je donijela Federalna vlada, ističući da je i u kantonu pripremljen set mjera koje će harmonizirati s federalnim zakonom.

- Već su dati određeni imputi kroz Šumsko-privredno društvo, a našim drvoprerađivačima koji su prepoznatljivi u SBK-u i uglavnom orijentirani na izvoz osigurali smo reprogram u smislu odgode plaćanja do šest mjeseci. U to smo uložili više od pet miliona KM zahvaljujući uspješnosti rada menadžmenta i tog privrednog društva - objasnio je Lendo.

Kako je kazao, vladini resursi i resursi tog preduzeća stavljeni su im na raspolaganje u funkciju održivosti proizvodnje. Dio prerađivača radi, ali je dio njih morao prekinuti proizvodnju jer su orijentirani na izvoz te čekaju početak rada u susjednim zemljama ili zemljama Evropske unije.

- Najteže su pogođeni prerađivači u tekstilu kožne konfekcije i oni čekaju da počnu s radom glavne firme za koje rade - dodao je Lendo.

Naglasio je da su uslužne djelatnosti također pogođene krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa, ali je najavio da će kroz mjere Federalne vlade i Kantonalne vlade to biti prepoznato i vrlo brzo će biti objavljene sve buduće aktivnosti u tom smislu.

Pogledajte http://fena.ba/video/4282

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Icq40iXBqqdBaVx3-xV5YEL05pe3Mpa2?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Lendo: U ovoj godini značajno ubrzanje na pripremi i realizaciji kapitalnih projekata

Lendo: Interes za povratak u SBK je sve veći, radit ćemo na kapitalnim projektima (VIDEO)

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo