Bosna i Hercegovina     | 07.04.2020. 16:55 |

Obuća: Klaster se gasi, firme iz Goražda pokreću proizvodnju (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 7. aprila (FENA) - Zahvaljujući mjerama Federalnog štaba civilne zaštite i Kantonalnog štaba civilne zaštite te građanima Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde koji su se pridržavali tih mjera taj kanton već 11 dana nema novozaraženih koronavirusom Covid-19, potvrdila je danas u izjavi za Fenu premijerka BPK-a Aida Obuća.

Također, navela je da je u tom kantonu još jedna pozitivna vijest, jer je od šest zaraženih kontrolni test za jednu osobu pokazao da je negativna na koronavirus što znači da ukoliko se i drugi kontrolni test pokaže kao negativan, BPK će biti kanton koji od šest zaraženih sada ima pet zaraženih uz smanjenje broja rasta novozaraženih.

Posebno je istaknula da su od 19. marta 2020. godine kada je otkriven prvi slučaj pozitivan na koronavirus na području BPK, provedene sve mjere koje su bile u nadležnosti Kantona i nabavljena je prijeko potrebna medicinska oprema.

- Iz budžeta BPK Goražde izdvojili smo 300.000 KM, od UNDP-a smo dobili 400.000 KM, a uz podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i BH Telecoma osigurano je dodatnih 200.000 KM. Stoga smo Kantonalnu bolnicu Goražde pomogli sa 600.000 KM za nabavku neophodne oprema prije svega respiratora, mobilnog RTG aparata i specijalizirane opreme striktno za medicinsko osoblje - pojasnila je Obuća.

Naglasila je da su privredni subjekti koji posluju u industrijskoj zoni "Pobjeda", gdje je zaposleno više od 1.200 radnika, počeli s radom nakon što je istekla naredba Kantonalnog štaba civilne zaštite o 15-odnevnoj obustavi proizvodnje na tom lokalitetu.

- Neki privredni subjekti počeli su s radom u petak, a "Ginex" kao jedan od velikih privrednih subjekata je počeo raditi u ponedjeljak i mogu reći da su to pozitivne vijesti koje dolaze s područja BPK - zaključila je u izjavi za Fenu premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća.

Pogledajte http://fena.ba/video/4284

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1C6ol7pzCGUth9oVOGU9dVyDgfnlYtVtm?usp=sharing

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Zbog porasta slučajeva koronavirusa, SKB Mostar uveo restrikciju za posjete pojedinim odjelima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo