Ekonomija     | 07.04.2020. 17:17 |

APH nezadovoljan Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica

FENA Saopćenje

MOSTAR, 7. travnja (FENA) - Asocijacija poduzetnika Hercegovine (APH) nezadovoljna je mjerama predviđenim Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.

U otvorenom pismu upućenom specijalni predstavniku Europske unije u BiH (EUSR) Johannu Sattleru navodi se kako predložene mjere nisu dovoljno stimulativne ni sveobuhvatne te da su te mjere "neefikasne, populističke i ne osiguravaju najvažnije oslonce i uporišta za spas domaćeg gospodarstva".

APH, koja okuplja 60-tak uglednih kompanija iz regije, s oko 2.500 zaposlenika, smatra kako je nužno donijeti realne ekonomske mjere kako ne bi došlo do masovnog gubitka radnih mjesta.

U otvorenom pismu specijalnom predstavniku Europske unije APH je prezentirala svoje mjere koje bi, kako se navodi, mogle umnogome pridonijele očuvanju radnih mjesta, tvrtki i poduzeća.

APH predlaže preuzimanje obveza refundiranja plaća te poreza i doprinosa na plaće za sve zaposlenike za poduzeća i objekte svih kategorija kojima je sukladno naredbama stožera civilne zaštite onemogućen rad.

Predlaže se preuzimanje obveza refundiranja poreza i doprinosa na plaće od strane nadležnih institucija za sva poduzeća, bez iznimke, za razdoblje od ožujka do lipnja, kada je evidentno smanjenje opsega poslovanja uslijed mjera poduzetih za vrijeme trajanja pandemije, uz jasno definirane rokove, a najkasnije trideset dana od isplate plaća. Mjera bi se odnosila na period za vrijeme trajanja proglašenog vanrednog stanja.

Također se predlaže oslobađanje svih poreznih obveznika plaćanja poreza na dobit za 2019. i 2020. godinu, te da se uplaćeni porez na dobit za 2019. godinu tretira kao akontacija za porez na dobit za 2021. godinu.

APH predlaže oslobađanje plaćanja poreza na dohodak za vrijeme trajanja stanja nesreće, oslobađanje svih poduzeća plaćanja komunalnih taksi i svih parafiskalnih nameta, zatim omogućavanje plaćanja i obračuna PDV-a prema naplaćenim fakturama i produžavanje roka plaćanja PDV-a.

Dodaje se kako je potrebno izdati naredbu pravnim subjektima iz javnog sektora, kao i županijama, gradovima i općinama, da obave plaćanja prema poduzećima s kojima imaju potpisane ugovore i to na način da u cijelosti odmah plate već realizirane isporuke.

Predlaže se izglasavanje obaveznog moratorija na rate kredita za sve pravne i fizičke osobe u trajanju od šest mjeseci, zatim osnivanje posebnog fonda za pomoć gospodarstvu i poticanje poslovnih aktivnosti, oslobađanje plaćanja naknada za ljetne bašte tijekom trajanja stanje nesreće ili izvanrednog stanja, te oslobađanje plaćanja najma prostora u vlasništvu općina i županija tijekom trajanja stanja nesreće.

APH predlaže da se poljoprivredne površine, koje su u nadležnosti općina i županija, ustupiti na korištenje, bez naknade, za vrijeme trajanja proglašenog stanja nesreće.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Delegati Doma naroda PSBiH o usvajanju dva važna zakona za evropski put BiH (VIDEO)

Sindikat metalaca Federacije BiH traži donošenje fiskalnih i zakona o minimalnoj plati

Konaković: Vrlo je važno da evropske dokumente usvojimo prije 20. februara

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo