Ekonomija     | 07.04.2020. 18:49 |

UPFBiH - Kroz budžete osigurati sredstva za penzije i druga socijalna davanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7.aprila (FENA) - Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine u potpunosti se slaže sa izjavom premijera Federacije BiH Fadila Novalića da teret krize „neće ići preko leđa penzionera, te korisnika invalidnina i drugih najugroženijih kategorija“.

Ipak, između ponuđene 244 KM na ime doprinosa, sa jedne strane i smanjenja penzija i socijalnih naknada, sa druge strane, ogroman je prostor u kojem se trebaju naći najbolja rješenja.

Kultura dijaloga na bazi argumenata je ono za šta se zalaže UPFBiH, navodi se u saopćenju.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH podsjećaju da su u mjerama koje su predložili Vladi FBiH 29. marta jasno naglasili da kao drugu mjeru zahtijevaju „hitno usvajanje rebalansa budžeta na nivou FBiH, kantona, opština i gradova i sav prihod, osim neophodnog za funkcioniranje sistema, preusmjeriti na sprečavanje širenja zaraze, socijalnu i zdravstvenu sigurnost građana, te očuvanje ekonomije.“

- Niko iz Udruženja poslodavaca FBiH nikada nije tražio smanjenje penzija, socijalnih naknada i davanja i preusmjeravanje tih sredstava za pomoć privredi. Naprotiv, u svim zvaničnim zahtjevima i dokumentima upućenim prema Vladi FBiH i nadležnim institucijama se insistriralo da se sredstva iz budžeta usmjere na sprečavanje širenja zaraze korona virusom, socijalnu i zdravstvenu zaštitu građana pa tek onda očuvanje ekonomije - saopćeno je.

Predstavnici UPFBiH kažu da su spremni nastaviti raditi na poboljšanju teksta Prijedloga zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i insistirati da se donesu rješenja na osnovu kojih će posljedice krize najmanje osjetiti oni koji imaju najmanje, odnosno, radnici, poslodavci više, a država - najviše.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Poslodavci protiv Nacrta Zakona o PDV-u kojeg je predložila UIO BIH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo