Bosna i Hercegovina     | 07.04.2020. 19:15 |

SDA: Sastanak u svrhu koordinacije borbe protiv pandemije (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. aprila (FENA) - Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i premijer Federacije BiH Fadil Novalić održali su danas u Centrali SDA odvojene sastanke s predstavnicima kantonalnih vlasti i načelnicima općina iz SDA.

Razgovarano je o mjerama koje su do sada poduzete i koje je neophodno poduzeti u borbi protiv pandemije koronavirusa, kao i o mjerama potrebnim za ublažavanje ekonomskih posljedica.

Predsjednik Izetbegović je naglasio potrebu koordiniranog i sinhroniziranog djelovanja svih nivoa vlasti, kako bi mjere koje se poduzimaju bile što efikasnije. Istaknuo je da će se zbog neminovnog pada prihoda svi budžeti morati radikalno smanjivati.

Insistirao je na tome da se u svemu što bude poduzimano, strogo vodi računa o elementu socijalne pravde.

Džaferović i Novalić informirali su predstavnike nižih organa vlasti o aktivnostima koje su do sada poduzete na nivou Predsjedništva BiH i Federalne vlade.

Značajnom je ocijenjena urgentna podrška Vlade FBiH zdravstvenom sektoru, za šta je do sada izdvojeno skoro 90 miliona KM.

Već je nabavljeno oko 200.000 testova za koronavirus, do polovine mjeseca očekuje se dopremanje novih 100 respiratora s po dva izlaza, kao i nabavka zaštitne opreme za medicinsko osoblje koja uključuje i 100.000 jednokratnih antiviralnih odijela.

Razgovarano je i o setu ekonomskih mjera koje je donijela Vlada FBiH, koji su dobili podršku s kantonalnog i općinskog nivoa, uz potrebu da se povede računa o specifičnostima nekih područja u FBiH, kao i nadležnostima kantona i općina.

Kantonalni premijeri i načelnici općina koji su prisustvovali sastancima iznijeli su niz konkretnih primjedbi, prijedloga i sugestija, koje će doprinijeti poboljšanju predloženih mjera.

Poseban akcenat je stavljen na potrebe manjih općina, čiji budžeti i u normalnim uvjetima nisu dovoljni za rješavanje svih potreba građana.

Predstavnici kantonalnih i općinskih vlasti imali su priliku i da od federalnog ministra poljoprivrede Šemsudina Dedića dobiju informacije o podsticajima koje će dobiti poljoprivredni proizvođači, a koji će biti deseterostruko veći nego do sada.

Slični sastanci bit će održavani i u narednom periodu, kako bi se prvi set utvrđenih mjera mogao prilagođavati razvoju situacije s pandemijom i potrebama ekonomije, saopćeno je iz SDA.

Pogledajte http://fena.ba/video/4288

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1kmACVoosgX7hYytqjJH7fXj60Yz46OEa?usp=sharing

Preuzmite TV: https://drive.google.com/drive/folders/1LDr3neUMn_PJ3RGtzx5vFhXTGmpGbe4Q?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Saopćenje za javnost SDA

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo