Bosna i Hercegovina     | 08.04.2020. 09:53 |

INZ: Savjeti i preporuke oko prehrane tokom izolacije i pandemije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. aprila (FENA) - Stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) u setu preporuka građanima tokom izolacije i pandemije zbog koronavirusa navode da još vlada određena doza straha od zaraze i da  ljudi u panici i vlastitoj zbunjenosti čine pomalo nelogične poteze, prvenstveno vezane za kupovinu namirnica i nepotrebno stvaranje velikih zaliha hrane.

Ideja kupovine hrane, te stvaranja određenih zaliha, u principu nije loša, ali treba dva puta razmisliti o tome šta ustvari kupujemo i koliko su te namirnice, koje "nestaju" s polica naših supermarketa, zapravo zdrave.  

- Hrane ima dovoljno za sve, ali moramo biti razumni pri kupovini i pokazati empatiju prema drugima. Naime, veliki je broj naših starih i nemoćnih sugrađana, koji nemaju finansijsku mogućnost koja će im omogućiti stvaranje zaliha ili jednostavno ne mogu odjednom fizički ponijeti toliko hrane, zbog nedostatka prijevoza. Potrebno je imati to na umu u ovim danima i ponašati se razumno pri kupovini, te ne misliti samo na sebe. Kupite onoliko hrane i potrepština koliko bi vam bilo dovoljno za eventualno dvije sedmice i to prvenstveno iz razloga da ne stvarate gužve po supermarketima svaki dan ili svaki drugi dan -  kaže nutricionistica INZ-a Maja Trifković.

INZ-u poručuje građanima da  biraju  zdravije,  kvalitetnije varijante namirnica, koje su  naumili kupiti, pa tako npr. bijelo brašno, koje su  sigurno već nabavili, pri pravljenju domaćeg kruha, kombiniju  s nekim integralnim brašnom kako bi  dobili nutritivno mnogo kvalitetniji kruh koji će  sigurno i trajati dan ili dva duže od običnog bijelog kruha.

Osim toga, ako se u smjesu ubaci  šaka-dvije raznih sjemenki (suncokretove, bučine, chia, lan.) dodatno će nutritivno obogatiti svoj domaći kruh. Također, birajući integralnu rižu i tjesteninu umjesto bijele, osigurat će se  izvor složenih ugljikohidrata koji će  pružiti energiju kroz duži vremenski period, tj. duže vremena će se  osjećati sitost, navode iz INZ-a.

Umjesto gomilanja konzervirane hrane, suhomesnatih proizvoda, mesnih narezaka, pašteta i slično, stanovništvu se preporučuje da kupuju razumne količine svježeg mesa, da biraju nemasne komade crvenog mesa, zatim bijelo meso, svježu ili zamrznutu ribu, morske plodove,  te ih  rasporedite u porcije i pohranite u zamrzivač. Što se tiče namaza za doručak, dovoljno je spremiti dva-tri pakovanja omiljenog sirnog namaza.   

- Nemojte zaboraviti na zdrave užine! Vjerovatno ste primijetili da sad, dok više vremena provodite u kući, češće i jedete, ali na vama je hoćete li birati zdravije ili nezdrave varijante za užinu. Svedite na minimum kupovinu slatkiša i grickalica i unos „praznih“ kalorija iz takvih namirnica. Umjesto toga, opskrbite se dovoljnom količinom orašastih plodova, suhog i svježeg voća, koje je dostupno na svakom koraku. Opskrbite se i pakiranjem zobenih ili nekih drugih cjelovitih žitarica te raznim sjemenkama koje možete kombinirati sa svježim voćem uz bilo koji jogurt s probiotikom, te na brz i jednostavan način dobiti hranjivu i ukusnu užinu - napominje Trifković.

INZ savjetuje stanovništvu da paze na dovoljan unos tečnosti, i rade  na jačanju vlastitog imuniteta konzumirajući svakodnevno raznoliku i kvalitetnu prehranu, prije svega razno voće i povrće,  povećajte unos C vitamina, prvenstveno iz agruma, a zatim i povrća kao što su paprike, kupus, kelj, špinat, brokula, paradajz.

Osim toga, važno je napomenuti da se posebna pažnja posveti s ukupnom dnevnom  energetskom unosu, tj. da se pazi na količine hrane koja se unosi  tokom dana, navodi INZ.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Počeo 'pik' sezonske gripe u ZDK-u, ukupna epidemiološka situacija zasad zadovoljavajuća

U Zenici Svjetski dan dijabetesa obilježava se mjerenjem šećera u krvi i krvnog pritiska

U protekloj godini u ZDK evidentirana 692 moždana udara te 32.300 osoba s povišenim pritiskom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo