Bosna i Hercegovina     | 08.04.2020. 11:52 |

'Kali Sara': Romi traže humanitarnu intervenciju svih nivoa vlasti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. aprila (FENA) - Udruženje 'Kali Sara - Romski informativni centar' pozvao je 'predstavnike državne vlasti u Bosni i Hercegovini na hitno usvajanje državnog budžeta da bi državni grant za rješavanje problema Roma u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu bio operativan, kao i na hitnu humanitarnu intervenciju svih nivoa vlasti pri rješavanju trenutnih egzistencijalnih problema najugroženijih porodica'.

-Pozivamo vas da, prilikom kreiranja ekonomskih programa, u suzbijanju posljedica pandemije, uvrstite i rješavanje socio-ekonomskih problema Roma - naglasili su iz 'Kali Sara', na Svjetski dan Roma.

Uz poruku 'Budite zdravi, ostanite u kućama' u saopćenju za javnost naglašavaju da je 'sad, kad svijetom vlada pandemija COVID-19, odgovor bh. institucija i briga za socijalno najugroženije kategorije građana, naročito kad su u pitanju Romi, izostala'.

- Uputili smo apel bh. institucijama i međunarodnim organizacijama o stanju u kojem se nalazi romska zajednica. Na taj apel, odgovorile su međunarodne i romske nevladine organizacije i finansijska sredstva usmjerili prema najugroženijim, najsiromašnijim porodicama koje su njihovi projektni korisnici, među kojima su i romske porodice. I ta sredstva su također ograničena – navode iz udruženja .

Dodaju da je 'od početka pandemije, samo nekoliko općina izdvojilo određena finansijska sredstva za humanitarnu pomoć romskoj zajednici, podjelom paketa u hrani i dezinfekcionim sredstvima u iznosu od oko 50 KM, kojom je obuhvaćeno 30 do 50 porodica'.

- Tako da i tim intervencijama nisu obuhvaćene sve porodice, što je na terenu izazvalo dodatne probleme – kažu u saopćenju.

Nadalje navode da 'vlade entiteta u svojim planovima za suzbijanje posljedica pandemije nemaju definisane politike, niti razmišljaju o razvijanju politika za pomoć romskoj zajednici, iako su pravovremeno informisani u kakvim uslovima trenutno Romi žive'.

Podsjećaju 'kako u svijetu, tako i kod nas u Bosni i Hercegovini, 8. april obilježavamo kao dan kad je romska zajednica poslala poruku 'Stop rasizmu i diskriminaciji', dan kad je održan Prvi svjetski kongres Roma 1971. godine u Londonu'.

- Danas, nakon 50 godina Romi u etnički podijeljenoj BiH, suočavaju se s rasizmom i diskriminacijom, bilo da se radi o obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj zaštiti ili stanovanju. Sva nastojanja države Bosne i Hercegovine u socio-ekonomskoj integraciji romske zajednice još uvijek su ograničena nedostatkom političke volje kao i nedovoljnim financijskim izdvajanjima - naglašeno je iz udruženja  'Kali Sara'.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Romkinje se suočavaju s dvostrukom diskriminacijom, stvoriti uslove da se njihov glas čuje

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana