Bosna i Hercegovina     | 08.04.2020. 11:24 |

HDZ BiH ponovno pozvao na zakonski utemeljeno djelovanje svih institucija vlasti

FENA Saopćenje

MOSTAR, 8. travnja (FENA) - Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović održao je online sastanak koordinacije s dužnosnicima HDZ-a BiH s federalne razine, koji su ponovno pozvali na žurno zakonski utemeljeno djelovanje svih institucija vlasti, bez oduzimanja ili izostavljanja ustavnih nadležnosti.

 "Ključno je bilo, na čemu su inzistirali dužnosnici HDZ-a BiH, omogućiti rad zakonodavnog tijela. HDZ BiH je izričito protiv pokušaja sprječavanja rada Parlamenta Federacije BiH i da se sve odlučuje u Vladi", priopćili su iz HDZ-a BiH.

 Na sastanku je naglašeno kako Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica mora biti usklađen i usmjeren na zaštitu svakog radnog mjesta, radnika i poduzeća uz upućeni set mjera na Vladu Federacije BiH, kao i prilagodba Zakona o ublažavanju posljedica koronavirusa.

 "Transfer iz federalnog proračuna nižim razinama vlasti, županijama, gradovima i općinama, jamči njihovu stabilnost, i mora biti raspoređen sukladno zakonu i donešenim aktima Proračuna Federacije BiH za 2020. godinu", istaknuto je na sastanku.

 Vlada Federacije BiH također, mora žurno donijeti Zakon o financijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH. Posebnom odlukom moraju ići financijska sredstva prema bolnicama i domovima zdravlja za nabavku opreme i potrebitih zdravstvenih materijala, navedeno je na sastanku.

 Posebno je naglašeno uključivanje županija s ostalim razinama vlasti u pismo MMF-a, izričito se moraju poštovati nadležnosti, zaključeno je.

 "Izostavljanje i narušavanje uloge županija, koje s ostalim razinama vlasti, aktivno sudjeluju na suzbijanju globalne zdravstvene krize povodom koronavirusa, kao i zaštiti zdravstvenih, ekonomskih i sigurnosnih sustava, smatra se nedopustivim", navodi u priopćenju HDZ BiH.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'