Svijet

Britanski premijer Johnson stabilan nakon druge noći u intenzivnoj njezi

Internet, Foto: Arhiva

LONDON, 8. aprila (FENA) - Britanski premijer Boris Johnson proveo je u srijedu drugu noć na intenzivnoj njezi i  u stabilnom je stanju nakon što je primio kisik zbog komplikacija uzrokovanih Covidom-19.

Johnson, koji je testiran pozitivan prije gotovo dvije sedmice, prevezen je u bolnicu St Thomas u nedjelju navečer jer je imao visoku temperaturu koja nije jenjavala i snažan kašalj, a stanje mu se pogoršalo u ponedjeljak i hitno je prevezen na odjel intenzivne njege.

Ovaj 55-godišnji britanski vođa dobio je kisik, ali nije stavljen na respirator.

Njegov imenovani zamjenik, ministar vanjskih poslova Dominic Raab, rekao je da će se premijer Johnson  uskoro vratiti na posao u vrijeme kada se svijet suočava s najtežom zdravstvenom krizom u posljednjih sto godina.

- Stabilan je i raspoložen. Iako je primio kisik, nije stavljen na respirator - rekao je u srijedu Edward Argar, zvaničnik pri ministarstvu zdravstva, prenosi Reuters.

Dok se Johnson bori protiv novog koronavirusa u bolnici, Ujedinjeno Kraljevstvo je ušlo u ono što naučnici nazivaju najsmrtonosnijom fazom epidemije.

Ujedinjeno Kraljevstvo je prijavila ukupno 55.242 slučaja zaraze. Od toga je 6.159 smrtnih slučajeva, a 135 osoba se oporavilo.

(FENA) B.D.