Ekonomija     | 08.04.2020. 11:39 |

Mjere za pomoć gospodarstvu u Zapadnohercegovačkoj županiji

FENA Ivan Crnjac

GRUDE, 8. travnja (FENA) - Minimalna plaća za poduzetnike, obrtnike i zaposlenike koji su prestali s radom za vrijeme trajanja prirodne nesreće u iznosu od 300 maraka i oslobađanje od plaćanja poreza na tvrtku za 2020. godinu, neke su od mjera koje su predložili gradovi Široki Brijeg i Ljubuški te općine Posušje i Grude na zajedničkom sastanku.

 Dva grada i dvije općine iz Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) donijele su na zajedničkom sastanku usuglašeni prijedlog mjera za pomoć gospodarstvu u toj županiji.

 Riječ je o mjerama iz područja mjerodavnosti gradova i općina prema fizičkim i pravnim osobama kojima je obustavljen rad za vrijeme trajanje prirodne nesreće prouzročene pojavom koronavirusa.

 Prva faza mjera ima pet točaka i ona će se primjenjivati od 1. travnja, a odnosi se na oslobađanje od plaćanja poreza na tvrtku za 2020. godinu, oslobađanje od plaćanja komunalne naknade na poslovne prostore za idućih šest mjeseci počevši od 1. travnja, oslobađanje od plaćanja komunalne naknade na poslovne prostore za idućih šest mjeseci počevši od 1. travnja, omogućavanje plaćanja svih obaveza prema gradovima i općinama nastalim do 1. siječnja 2020. u mjesečnim obrocima bez kamata do kraja 2020. godine i obustava svih ovršnih postupaka i postupaka prisilne naplate za vrijeme trajanja prirode nesreće, bez obzira jesu li pokrenuti od strane gradova i općina ili javnih poduzeća i ustanova.

 Druga faza bi se primjenjivala od 1. svibnja i ona se odnosi na osiguranje minimalne plaće u iznosu od 300 maraka za poduzetnike obrtnike i zaposlenike kojima je obustavljen rad temeljem odluka stožera civilne zaštite. Mjera će se primjenjivati za vrijeme trajanja obustavljenog poslovanja, a najdulje dva mjeseca.

 Kako je Feni rečeno iz Gradske uprave u Širokom Brijegu, navedene mjere su usuglašene na sastanku gradonačelnika i načelnika općina ZHŽ-a u utorak u Grudama, a one će se analizirati na sjednici Gradskog vijeća Širokog Brijega te će Vijeće o njima glasovati.

 Iz Ministarstva gospodarstva ZHŽ-a potvrdili su da i to ministarstvo radi na mjerama koje će uskoro biti poznate.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Kosovo: Zabrinutost zbog odlaska radnika nakon liberalizacije viznog režima

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Hrvatska: Plenković predstavio kandidata za novog ministra gospodarstva

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo