Regija     | 08.04.2020. 12:49 |

Srbijanski poljoprivrednici muku muče zbog policijskog sata

FENA Agencije

SUBOTICA, 8. travnja (FENA) - Poljoprivrednici u Vojvodini suočeni su ovih dana s problemom poštivanja policijskog sata, koji su vlasti uvele u borbi s koronavirusom, a koji im otežava odraditi potrebne radove u polju i izlaže prijetnji privođenja i novčanih kazni.

Udruge poljoprivrednika i oporbene stranke u Vojvodini tako su ovih dana osudili privođenje i kažnjavanje poljoprivrednika iz sela Silbaš, koji se tijekom policijskog sata vraćao s njive, objavilo je nekoliko vojvođanskih neovisnih medija.

Ivana Pejaka policija je privela, a sudac kaznio s 50.000 dinara (oko 420 eura) jer je prekršio zabranu kretanja tijekom trajanja policijskog sata, koji traje svaki dan od 17 do 5 sati ujutro, kao i vikendom od 13 sati u subotu do ponedjeljka u 5 ujutro.

Prvi slučaj uhićenja poljoprivrednika uznemirio je ostale ratare u Vojvodini jer kažu da sada nisu sigurni u to kako je regulirano kretanje i njihov rad za vrijeme izvanrednog stanja.

Mediji u Vojvodini podsjećaju da je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ranije izjavio da nitko od poljoprivrednika koji su u traktoru, na njivi ili na putu od njive do kuće neće biti kažnjen.

"Ovih dana bismo repicu morali prskati. Međutim, ako to ne budemo mogli uraditi zbog policijskog sata tijekom vikenda bit će velikih problema i ogromnih gubitka, jer će rod biti znatno umanjen", kazao je Antun Nađheđeši iz sela Mala Bosna za hrvatski program RTV Vojvodine.

Dodaje kako gotovo svi poljoprivrednici, iako nevoljko, završavaju radove do 17 sati, ali da ne stignu u tome roku i vratiti se sa njiva, što može biti razlog za kažnjavanje.

Majka privedenog poljoprivrednika iz Silbaša pita se o tome "znaju li mjerodavni što znači poljoprivreda", što znači redovno zalijevanje u plastenicima koji su udaljeni od kuće ili raditi kada dopuštaju vremenski uvjeti. "Proizvodimo hranu za sve, što ćemo sutra jesti, kad sve ovo prođe", kaže u izjavi za Vojvođanski istraživačkoanalitički centar (VOICE) Marijana Pejak, prenosi Hina.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije ponudilo je poljoprivrednicima mogućnost kretanja u vrijeme policijskog sata uz pismenu dozvolu toga tijela. Obrazac se nalazi na stranicama ministarstva, no mediji prenose da su poljoprivrednici nezadovoljni jer dozvola vrijedi jedan dan, a na nju se čeka danima.

Na slučaj privođenja i kažnjavanja poljoprivrednika reagirao je i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov, kao i koalicija Vojvođanska fronta, kojoj DSHV pripada.

"Nedopustivo je vrijedne poljoprivrednike tretirati kao kriminalce, uhićivati ih, privoditi i novčano kažnjavati u trenutku kada oni naporno rade i pokušavaju očuvati poljoprivrednu proizvodnju, koja je jedna od najvažnijih gospodarskih grana u našoj zemlji", naveo je u priopćenju predsjednik Vojvođanske partije, članice Vojvođanske fronte Aleksandar Odžić.

Mjeru zabrane kretanja tijekom policijskog sata u dane vikenda, koji je trajao od subote u 13 sati do ponedjeljka u 5 sati, prekršilo je između 600 do 700 ljudi, priopćio je MUP Srbije, navodeći da je najviše prekršitelja bilo u Beogradu i Novom Sadu.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je u međuvremenu mogućnost uvođenja policijskog sata tijekom cijelog vikenda, počevši od petka, za Beograd, koji je najveće žarište koronavirusa, i Niš.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić raspisala lokalne izbore za 2. lipnja

Bruxelles: Sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije završio bez konkretnih rezultata

Bruxelles: Sastanak pregovarača Kosova i Srbije o rješavanju problema nakon ukidanja dinara

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu