Regija     | 08.04.2020. 13:48 |

Usein: Romi, kao i svi drugi građani, pridržavaju se uvedenih mjera

FENA Saopćenje

BEOGRAD/SARAJEVO, 8. aprila (FENA) - Vođa projektnog tima za integraciju Roma Vijeća za regionalnu saradnju Orhan Usein čestitao je, sunarodnjacima Romima, Međunarodni dan Roma (8. april), dan kad se obilježava romska istorija, kultura, jezik i nasljeđe.

- Nažalost, zbog pandemije virusa COVID-19 i preventivnih mjera, ove godine obilježavanje se mora održati u vanrednim okolnostima. Kao i svi drugi, i Romi su pogođeni tom zajedničkom prijetnjom, jer virus ne pravi razliku između rase, većine ili manjine. Taj virus napada sve nas - naglasio je.

Podsjetio je 'sve ostale na ugroženost Roma, ali i na snagu zajedništva i solidarnosti, u ovim teškim vremenima'.

- Globalna pandemija koju je uzrokovao virus COVID-19 i dalje se širi u svijetu. Brojne romske zajednice su naročito ugrožene, jer uslovi života i osnovna sanitarna infrastruktura nisu odgovarajući, da se osigura potpuno poštivanje preventivnih mjera što Rome izlaže još većem riziku - naglasio je.

Osim postojećih problema kao što je nedostatak pristupa čistoj vodi i električnoj energiji, uslovi za obavljanje svakodnevnih usluga radi ostvarivanja prihoda su, navodi on, ograničeni ili u brojnim slučajevima onemogućeni.

- Veliki broj Roma rade neprijavljeni. Bave se prikupljanjem sekundarnih sirovina, sezonskim poslovima, prodajom robe na otvorenim pijacama, koja je zabranjena zbog preventivnih mjera što ih je vlada uvela. Time je Romima dodatno otežano da porodicama obezbjede hranu, vodu i sredstva za higijenu, plate račune ili kredit koji eventualno imaju – naglašava.

Uz sve to, prekinuto je i obrazovanje, a nastavni plan i program prebačen na internet ili državnu televiziju. To predstavlja opterećenje za mlade Rome koji imaju ograničena sredstva (pristup internetu, TV i laptop), za praćenje nastave.

Usein navodi da, uz ograničen pristup internetu dolazi i ograničen pristup javnim informacijama i neinformisanost o najnovijim odlukama vlasti, koje se direktno njih tiču.   

- Međutim, Romi, kao i svi drugi građani, pridržavaju se uvedenih mjera. Razumiju da, kad je jedna osoba u opasnosti, u opasnosti je cijeli region. Da bismo odbranili naš region, potrebno je da budemo jedinstveni. Na to nas podsjeća 8. april. Svi mi smo povezani, na različite načine zavisimo jedni od drugih. Stoga, svim ljudima svijeta kažem 'ostanite kod kuće i budete zdravi'. U ovome smo zajedno, zajedno ćemo ovo pobijediti - poručio je Usein na Međunarodni dan Rome, saopćio je Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju.

Vijeće za regionalnu saradnju uz finansijsku pomoć Evropske unije i Fonda otvoreno društvo provodi projekt integracije Roma. Cilj je da se doprinese smanjenju društvenih i ekonomskih razlika između Roma i neromskog stanovništva na zapadnom Balkanu i u Turskoj, kao i jačanju institucionalnih obaveza vlada da u svoje politike uvrste i ostvare konkretne ciljeve integracije Roma.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH odbacilo medijske navode o obilježavanju Dana Roma

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'