Bosna i Hercegovina

On-line konferencija Tegeltije i glavnih tužilaca

Saopćenje, Foto Fena/VSTV

SARAJEVO, 8. aprila (FENA) - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Milan Tegeltija održao je danas on-line konferenciju sa svim glavnim tužiocima u BiH vezano za funkcionisanje tužilačkog sistema za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom Covid-19 u BiH.

Sva tužilaštva u BiH, za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom, ostvaruju svoju Ustavom i zakonima predviđenu ulogu, uz predviđene mjere zaštite zaposlenih i građana, postupajući prema odluci VSTV-a BiH u pogledu organizacije i prioriteta rada tužilaštava, jedan je od zaključaka koji je usvojen na sastanku.

Pored već navedenih prioriteta procesuiranja krivičnih djela protiv zdravlja ljudi, za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti, sva tužilaštva u BiH prate i pratiće, sa pojačanom pažnjom, sve javne nabavke koje se realizuju za vrijeme pandemije te će u slučaju postojanja osnova sumnje na izvršenje koruptivnih krivičnih djela korištenjem ove situacije, procesuirati sve odgovorne osobe za koja postoji osnov sumnje za izvršenje ovih krivičnih djela, zaključeno je.

Tužilaštva se za vrijeme vanrednih okolnosti suočavaju sa problemom izbjegavanja vršenja obdukcija od obducenata, koji izbjegavanje pravdaju rizikom i nepostojanjem odgovarajućih zaštitno-tehničkih uslova za vršenje obdukcija.

-Zbog toga pozivamo nadležne organe izvršnih vlasti svih nivoa u BiH za hitno obezbjeđenje zaštitno-tehničkih uslova kojom bi bilo omogućeno vršenje obdukcija za vrijeme trajanja pandemije, s obzirom da se radi o istražnoj radnji koja ne trpi odlaganje te koja protekom vremena zbog procesa propadanja leša može biti dovedena u pitanje - stoji u zaključku usvojenom na sastanku, saopćeno je iz VSTV-a BiH. 

(FENA) L.A.