Regija     | 08.04.2020. 16:07 |

Slovenija: Nastavlja se trend pada oboljelih

FENA Agencije

LJUBLJANA, 8. travnja (FENA) - Broj oboljelih od koronavirusa u Sloveniji se u utorak povećao za 36 u odnosu na dan ranije te ih je ukupno 1091, objavila je u srijedu slovenska vlada, pa se tako potvrđuje da dnevni rast oboljelih nastavlja padati, no međutim brine što broj umrlih raste.

Novi podaci potvrđuju da je riječ je o nastavku trenda pada dnevnog prirasta novih slučajeva, no vladu brine što se broj teško oboljelih na intenzivnim odjelima ne smanjuje, a u porastu je i broj umrlih.

U utorak su umrla još četiri oboljela od Covida-19 pa je sada ukupno 40 umrlih, a hospitalizirano je 111 ljudi, od čega 35 na intenzivnim odjelima, što je najviše do sada.

Kako je na konferenciji za medije upozorio glasnogovornik vlade za koronakrizu Jelko Kacin zadnjih dana kritično raste broj smještenih na intenzivnim odjelima.

Najkritičnije stanje vezano uz koronavirus je i dalje u domovima za starije osobe, odakle dolazi svaki peti oboljeli i velika većina do sada umrlih. Unatoč ulaganju velikih napora epidemija u domovima se nastavlja. 

Zbog trenda smanjivanja dnevnog prirasta onih kod kojih se testom potvrdi prisutnost virusa, vlada za kraj uskrsnih blagdana najavljuje neka ublažavanja dosadašnjih restrikcija, posebno onih u prometu i u kretanju ljudi, ali i otvaranje nekih poduzeća koja su zbog epidemije zatvorena. Sve to ovisit će o poštovanju dosad važećih restrikcija, kako se krivulja epidemije ne bi okrenula prema ranijim visinama, javlja Hina.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana