Bosna i Hercegovina     | 08.04.2020. 17:02 |

Fondacija Legat Ekmečić uputila čestitku u povodu Svjetskog dana Roma

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 8. aprila (FENA) - Fondacija Legat Ekmečić uputila je čestitku u povodu Svjetskog dana Roma svim Romima u Brčkom i Bosni i Hercegovini.

U čestitki koju potpisuje predsjednica Fondacije Legat Ekmečić Sela Tecilazić navodi se da i pored brojnih međunarodnih konvencija, Zakona o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina, Zakona o zabrani diskriminacije i drugih zakonskih i strateških dokumenata svjedočimo raznim oblicima obespravljivanja Roma u Bosni i Hercegovini.

Izvještaji UNESCO-a svjedoče o , kako se navodi, diskriminaciji romske djece, evropske institucije svjedoče o kršenju različitih oblika građanskih prava i sloboda Roma, a izvještaji ombudsmena sa zahtjevima i preporukama se ne poštuju.

-Sve to u ovim teškim vremenim treba biti poziv na empatiju shvaćenu kao preuzimanje odgovornosti za sve one druge i drugačije, a posebno manjinske zajednice u Brčkom i Bosni i Hercegovini - navodi se u čestitki Fondacije Legat Ekmečić.

Žarko Jovanović Jagdino, autor romske himne "Đelem, đelem", bio je prijatelj i saradnik jednog od osnivača Fondacije Legat Ekmečić Fadila Ekmečića. Njih dvojica su se intenzivno družili u Parizu od 60-ih godina XX vijeka pa sve do Jagdinove smrti 1985. godine.

Trideset Jovanovićevih portreta čine jednu od osam bogatih zbirki Legata Ekmečić, a radili su ih različiti inozemni umjetnici. Iako su rađeni različitim stilovima, svi portreti uspješno prenose Jovanovićev karakter.

Prije smrti Žarko Jovanović je oporukom dio svog naslijeđa ostavio Fadilu Ekmečiću, a riječ je o portretima, pločama i privatnim pismima. Navedena zaostavština danas se nalazi u Legatu Ekmečić u Brčkom. U jednom pismu koje je Jagdino uputio Ekmečiću stoji:

- Dragi moj Ekmečiću! Još jednom da ti se zahvalim na sevetima i humanoj dobroti što mi činiš. I ne samo meni nego svakom ko te upita za pomoć i savet. Mislim da je tvoja sudbina takva, i da si predodređen da svetu pomažeš - zapisao je Jagdino 26.7.1981. godine.

Jagdino je rođen 1924/25. godine u Batajnici u Srbiji. U Drugom svjetskom ratu prošao je tri koncentraciona logora te izgubio cijelu porodicu u pogromima Roma. O 1965. godine je živio u Parizu gdje je svirao po raznim klubovima, a posebno će ostati upamćen njegov angažman u Pariskom klubu Chez Regine.

Jovanović je autor romske himne Đelem, đelem, kojoj je  prvobitno dao naziv "Opre Roma" što u prijevodu znači Ustajte, Romi! Žarko Jovanović je umro 1985. godine u Parizu gdje je i sahranjen.

Svjetski dan Roma obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog  1971. godine u Londonu, na kojem su usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. 

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Gradonačelnica Sarajeva upriličila prijem za Svjetski dan Roma

Kordić uputio čestitku u povodu Svjetskog dana Roma

U Brčkom održan komemorativni skup povodom smrti Fadila Ekmečića

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom