EU

Zovko zatražila od Europske komisije veću pomoć za zapadni Balkan

Saopćenje, Foto FENA/EPP

SPLIT/BRUXELLES, 8. travnja (FENA) - Zamjenica koordinatora u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta Željana Zovko zatražila je od čelnika Europske unije sveobuhvatni pristup zemljama zapadnog Balkana u borbi protiv koronavirusa.

"Svjesni da se zapadni Balkan suočava i s drugim izazovima i da je u procesu provođenja složenih reformi vezanih za pristupanje EU-u, zastupnica Zovko i njene kolege iz Odbora za vanjske poslove Parlamenta zatražili su od Komisije da dodatno poveća napore i za postojeće programe sačini plan za izvanredne situacije.

Zovko je kao izvjestiteljica za instrument IPA III. naglasila potrebu da se u sljedećem financijskom razdoblju na odgovarajući način riješe posljedice krize s koronavirusom, te da se poboljša vidljivost djelovanja EU-a na terenu, kao i suzbijanje plasiranja dezinformacija", priopćeno je iz Europske pučke stranke.

U priopćenju se podsjeća da je Europska komisija već izdvojila 38 milijuna eura za hitne potrebe javnih zdravstvenih sustava te iznos od 374 milijuna eura iz instrumenta IPA II. prenamijenila za pomoć društvenom i gospodarskom oporavku zapadnog Balkana.

(FENA) R.G.