Bosna i Hercegovina     | 09.04.2020. 09:00 |

Zaražena medicinska sestra 2 sedmice nije na poslu u Domu za stara lica Zenica

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 9. aprila (FENA) – Medicinska sestra kod koje je prije dva dana potvrđena zaraza koronavirusom, zadnje dvije sedmice nije dolazila na posao u Dom za stara lica Zenica- kazao je u izjavi za Fenu direktor te ustanove Kemal Efendić.

On napominje kako je njihova zaposlenica bila u kontaktu sa zaraženim čovjekom koji je bio u bivšem Centru za srce u Tuzli, a kod kojeg je zaraza ustanovljena kada je primljen na Odjel interne medicine Kantonalne bolnice Zenica (KBZ).

- Kolegica je zadnji put na poslu bila još 26. marta, nakon čega je imala dva dana slobodno. Ona je, u večernjim satima 28. marta, našoj glavnoj medicinskoj sestri javila da je 21. marta bila u kontaktu sa zaraženim pacijentom, kod kojeg je taj dan u KBZ-u potvrđena zaraza na Covid-19.

O tome smo obavijestili Higijensko-epidemiološku službu (HES), a njoj je naređeno da ne dolazi na posao i da se javi svom ljekaru. Ali, kako nije imala nikakve simptome, testirana je tek 6. aprila, a mi smo 7. aprila dobili usmenu obavijest iz HES-a da je bila pozitivna na koronavirus- objašnjava Efendić.

Zenički dom ima 76 korisnika, od kojih je jedan muškarac imao temperaturu, o čemu su također obavijestili HES.

-Naš je korisnik u tri dana dva puta imao temperaturu, o čemu smo obavijestili ljekare, a oni HES. Testiran je 3. aprila, a 6. aprila dobili smo obavijest da je njegov nalaz negativan.

Svi naši korisnici su pod stalnim ljekarskim nadzorom, a tri puta sedmično posjećuje nas i ljekarka iz obližnje ambulante Doma zdravlja Zenica. Naše osoblje svakodnevno, dva puta dnevno, mjeri temperaturu svim korisnicima. Za sada nemamo nikakvih problema i radimo normalno - ističe Efendić, koji dodaje da nije bilo izmještanja korisnika.

Dom je, podsjeća Efendić, još 10. marta, sedam dana prije naredbe Fedralnog štaba civilne zaštite, ukinuo sve posjete i zabranio izlaske korisnicima, dok su 26. februara bili donijeli odluku o reduciranim posjetama.    


   

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana