Bosna i Hercegovina     | 09.04.2020. 10:41 |

Ajkunić: Krizni štabovi moraju imati informaciju o identitetu oboljelih

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 9. aprila (FENA) - Općina Bugojno je poduzela niz mjera kako bi spriječila širenje koronavirusa i, bez obzira na posljednje povećanje broja oboljelih s jedne na tri osobe, možemo biti zadovoljni situacijom u gradu - kazao je načelnik te općine Hasan Ajkunić.

Ističe da svi oni dani u kojima se ne bilježe novooboljele osobe predstavljaju "veliku pobjedu nad virusom COVID-19", te da bi, radi predostrožnosti, javnost trebala znati imena osoba koje su pozitivne na taj virus.

- Na nama je da znamo to što prije, kako bi mogli na vrijeme reagirati, jer virus ne bira. Nek se ljuti ko god hoće, ali žalosno je da ja, kao načelnik, iz medija doznajem imena tih ljudi. A zna se da jedan sat kretanja tih osoba može proširiti zarazu na stotinu ljudi koji, opet, mogu zaraziti hiljadu - naglasio je.

Apelirao je na nadležne institucije na svim nivoima da informacije o oboljelima pravovremeno dostavljaju kriznim štabovima, kao i na građane da se nastave pridržavati naredbi i odluka koje su donesene s ciljem preveniranja širenja koronavirusa.

- Znam da je teško odoljeti ovom lijepom vremenu koje nas sve mami iz kuća i stanova. Ali, u ovom momentu je najvažnije sačuvati zdravlje. Neka svaka kuća ima svoj krizni štab, a u slučaju da morate izaći vani, dobro bi bilo da to učini jedna osoba koja će obaviti sve što treba – istaknuo je.

Na kraju je upozorio sve na potrebu nošenja zaštitne opreme i pozvao stanovništvo na obavezno korištenje maski i rukavica.

- Ne ustručavajte se nositi maske i rukavice i nemojte zaboraviti koliko trebate biti udaljeni jedni od drugih. Poštujte mjeru zabrane kretanja od 20 do 5 sati ujutro, nemojte se zadržavati na javnim površinama, a  s porodicama kontaktirajte telefonom. Tako ćemo svi biti bezbjedniji. A, ako mislimo dobro sebi, mislimo dobro i drugima – zaključio je načelnik općine Bugojno Hasan Ajkunić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Cvitanović o samoubojstvu zaštićenog svjedoka: Ozbiljan propust istražnih i pravosudnih organa

Čović i Filipović u posjetu stranačkom vodstvu Uskoplja i Bugojna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo