Svijet     | 09.04.2020. 11:01 |

Conte: U pitanju je budućnost Evropske unije

FENA Internet

BRUXELLES, 9. aprila (FENA) - Italijanski premijer Giuseppe Conte rekao je da je budućnost Evropske unije ugrožena zbog njihovog odgovora na koronavirus, a nakon što je Njemačka izrazila nadu da će se ministri finansija EU dogovoriti u četvrtak o paketu ekonomskog spašavanja u iznosu od 500 milijardi eura.

U maratonskoj 16-satnoj videokonferenciji koja se protegla od utorka popodne do srijede ujutro, ministri nisu uspjeli postići dogovor o tome koliko daleko treba ići da podrže svoje ekonomije.

- Potreban nam je ekonomski i socijalni odgovor na evropskom nivou. Ovo je veliki izazov za postojanje Evrope - rekao je Conte za BBC.

- Ako Evropa ne uspije smisliti monetarnu i finansijsku politiku primjerenu najvećem izazovu od Drugog svjetskog rata, neće biti razočarani samo Italijani, već i svi evropski građani - dodao je on.

Conte je kazao da je u pitanju budućnost Evropske unije.

- Ako ne iskoristimo priliku da udahnemo novi život u evropski projekat, rizik od neuspjeha je stvaran - rekao je italijanski premijer.

Ministri bi se trebali ponovo sastati na videokonferenciji u četvrtak u 15 sati po srednjoevropskom vremenu kako bi pokušali dogovoriti paket koji uključuje kreditne linije iz Fonda za vanredne situacije eurozone, više kreditiranja kompanija putem Evropske investicione banke i sredstva za pomoć kompanijama u održavanju likvidnosti tokom ekonomskog pada, skraćivanjem radnog vremena, a ne smanjivanjem radnih mjesta.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Italijanska policija uhapsila 13 zatvorskih čuvara pod sumnjom za mučenje maloljetnih zatvorenika

Najmanje 29 povrijeđenih dok je trajekt iz Caprija udario u kej u Napulju

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta