Svijet     | 09.04.2020. 11:48 |

Njemačka očekuje da će danas biti donesena odluka o paketu ekonomih mjera u EU

FENA Internet

BERLIN/BRUXELLES, 9. aprila (FENA) - Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier rekao je da očekuje da će ministri finansija Evropske unije danas postići napredak u postizanju dogovora o paketu ekonomskog mjera u iznosu od 500 milijardi eura.

- Važno je da danas donesemo ovu odluku o 500 milijardi eura o kojoj se raspravlja - to je  velika suma novca koju bismo mogli iskoristiti da pomognemo mnogim ljudima, naročito u najteže pogođenim zemljama, Španiji i Italiji - rekao je Altmaier za njemački radio Deutschlandfunk, prenio je Reuters.

- Uvjeren sam da njemački ministar finansija Olaf Scholz, zajedno sa svojim kolegom francuskim ministrom finansija Brunom Le Maireom, mogu danas postići napredak, ali svi moramo raditi zajedno na tome - dodao je.

Scholz je u srijedu rekao da su ministri finansija gotovo postigli dogovor "ali ne u potpunosti" i da se nada da će dogovor biti postignut prije Uskrsa.

U maratonskoj 16-satnoj videokonferenciji koja se protegla od utorka popodne do srijede ujutro, ministri nisu uspjeli postići dogovor o tome koliko daleko treba ići da podrže svoje ekonomije.

Ministri bi se trebali ponovo sastati na videokonferenciji u četvrtak u 15 sati po srednjoevropskom vremenu kako bi pokušali dogovoriti paket koji uključuje kreditne linije iz Fonda za vanredne situacije eurozone, više kreditiranja kompanija putem Evropske investicione banke i sredstva za pomoć kompanijama u održavanju likvidnosti tokom ekonomskog pada, skraćivanjem radnog vremena, a ne smanjivanjem radnih mjesta.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo