Svijet     | 09.04.2020. 12:21 |

Italija bi do kraja aprila mogla ublažiti neke mjere izolacije

FENA Internet

RIM, 9. aprila (FENA) - Italija bi mogla do kraja aprila početi postepeno ukidanje nekih ograničenja koja su imala za cilj ublažavanje širenja novog koronavirusa, pod uslovom da se širenje bolesti nastavi usporavati, rekao je u četvrtak italijanski premijer Giuseppe Conte za BBC.

- Moramo odabrati sektore koji mogu ponovo pokrenuti svoje poslovne aktivnosti. Ako naučnici potvrde da možemo, možda ćemo početi ublažavati neke mjere već do kraja ovog mjeseca - rekao je Conte.

Međutim, upozorio je da se Italija ne može previše opustiti i da će se ograničenja početi ublažavati tek postepeno.

U Italiji su u srijedu bila 542 smrtna slučaja od Covida-19, što je manje u odnosu na 604 koliko je bilo dan ranije, a ukupno je umrlo 17.669 osoba. Na intenzivnoj njezi bilo je 3.693 osobe, što je u odnosu na brojku od 3.792 u utorak pad već peti dan uzastopno.

Ovaj pad je ulio nadu da se virus povlači zahvaljujući mjerama izolacije uvedenim širom zemlje, iako je broj novih slučajeva u srijedu porastao na 3.836, u poređenju s 3.039 koliko ih je bilo u utorak, da bi dostigao ukupan broj od 139.422, što Italiju čini trećom zemljom u svijetu po ukupnom broju zaraženih.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najmanje 29 povrijeđenih dok je trajekt iz Caprija udario u kej u Napulju

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Meloni zahvalila Tunisu na naporima u borbi protiv trgovaca ljudima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'