Svijet     | 09.04.2020. 12:58 |

Picula: EU kroz pomoć najugroženijima utvrđuje poziciju i pokazuje put drugima

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 9. travnja (FENA) - Grupacija Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu (EP) podržala je odluku Europske komisije da u okviru programa Globalnog odgovora na krizu izazvanu koronavirusom dodijeli 20 milijardi eura pomoći zemljama u razvoju za borbu protiv širenja pandemije i ublažavanje njezinih socioekonomskih posljedica.

 "Time je EU odlučila ne odustajati od UN-ovih ciljeva održivog razvoja u vremenima najveće krize, kad mnoge zemlje odgađaju svoj doprinos", navodi u četvrtak u priopćenju Ured Tonina Picule, hrvatskog zastupnika u EP-u i koordinatora Socijalista i demokrata u Odboru za vanjsku politiku EP-a.

 Picula je podržao navedenu odluku, navodeći da kao istinski globalni igrač, Europska unija u duhu iskrenog multilateralizma surađuje s ključnim institucijama kao što su Ujedinjeni narodi i G20.

 "Nužno je pomoći i našim međunarodnim partnerima, uključujući i naše afričke prijatelje, u borbi protiv ove zastrašujuće pandemije. Kriza koju je izazvao koronavirus u europskim društvima i ekonomijama izazvala je smrt tisuća ljudi i ugrozila budući razvoj. Širenje koronavirusa u najsiromašnijim regijama i zemljama dodatno ugrožava ionako nesigurne živote i izvore prihoda za stanovnika tih zemalja. Ne smijemo ostati ravnodušni na njihovu patnju i zbog toga podržavamo odluku Europske komisije", priopćio je u četvrtak Ured Tonina Picule.

 Picula navodi kako je naglasak na podršci zdravstvenih sustava zemalja zapadnog Balkana, južnog i istočnog susjedstva EU, Afrike, Bliskog istoka i Latinske Amerike, ključan ne samo za interese Europske unije, nego i za njezinu ulogu u međunarodnom poretku, pa i za njezinu dušu.

 On je ponovio poziv svim međunarodnim akterima da preispitaju politike koje bi mogle biti zaprekom zajedničkoj borbi protiv covida-19, uključujući i sankcije koje onemogućavaju pojedinim zemljama da se učinkovito bore protiv pandemije.

 Picula podsjeća kako je koordinator S&D za razvoj Udo Bullman istaknuo da prioritet mora biti rješavanje kratkoročnih potreba hitne medicinske i humanitarne pomoći, ali da se ne smiju zaboraviti zajednički dugoročni ekonomski i društveni ciljevi, s posebnom pažnjom usmjerenom na pomoć najranjivijim skupinama poput izbjeglica i migranata, raseljenih, kao i žena, djece, starijih i invalida, navodi se u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Iz Ammana ispraćen konvoj humanitarne pomoći Islamske zajednice u BiH upućen u Gazu

Ministri EU ostali na konkretnom obećanju slanja 'Patriot' sistema Ukrajini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta