Bosna i Hercegovina     | 09.04.2020. 14:26 |

Povodom Svjetskog dana Roma delegacija Općine Centar obišla Rome na Gorici

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 9. aprila (FENA) - Povodom 8. aprila - Svjetskog dana Roma, načelnik Općine Centar  Nedžad Ajnadžić je sa saradnicima i vijećnikom Velijom Katicom posjetio romsko naselje na Gorici. Ovom prilikom je načelnik Ajnadžić kao gest dobre volje stanovnicima ovog naselja koji se nalaze u najtežoj socijalnoj situaciji podijelio 50 paketa s osnovnim prehrambenim namirnicama te zaštitnom opremom. 

Načelnik Ajnadžić je najavio da će, kako djeca s Gorice na bi propuštala online školsku nastavu, Općina Centar finansirati montažu i servisiranje, te plaćanje troškova antene za besplatan wi-fi internet u ovom naselju.

On je rekao i da će Općina Centar donirati nekoliko kompjutera za djecu Rome.

Tokom današnje posjete naselju Gorica načelnika Ajnadžića dočekao je s komšijama predsjednik Romskog informativnog centar „Kali Sara“  Dervo Sejdić.

Predstavnici Roma su se zahvalili na dosadašnjoj podršci koju Općina Centar pruža njihovoj populaciji, posebno u rješavanju stambenih problema.

Prvi računar su uime Općine donirali Osmo Babić i Velija Katica porodici Sinana Rašitija.

Svjetski dan Roma obilježava se 8. aprila u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, što predstavlja jedan od najvažnijih događaja u historiji Roma. Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvatanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek. Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8. april, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Gradonačelnica Sarajeva upriličila prijem za Svjetski dan Roma

Kordić uputio čestitku u povodu Svjetskog dana Roma

Vijeće za regionalnu saradnju i projekt Integracije Roma obilježili Međunarodni dan Roma

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo