Bosna i Hercegovina     | 09.04.2020. 14:45 |

Smajić: Općina Vogošća besplatno nudi zemljišne parcele za sjetvu

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 9. aprila (FENA) - Općinsko vijeće Vogošća donijelo je odluku kojom zakupce poslovnih prostora i javnih površina oslobađa plaćanja sve dok traje zabrana rada.

- Za zainteresirane sugrađane, Općina Vogošća je na raspolaganju i besplatno stavila svo općinsko zemljište, onima koji nemaju svog zemljišta a žele nešto da posiju – kazao je danas načelnik Općine Vogošća Edin Smajić na konferenciji za medije Vlade KS.

Iako je već podijeljen sjemenski materijal u vrijednosti većoj od 23.000 KM, Smajić je kazao da je u toku procedura nabavke više tog materijala u vrijednosti od 15.000 KM.

- Nastojat ćemo u narednom periodu pružiti podršku svim poljoprivrednim proizvođačima i sugrađanima koji su zainteresovani za sjetvu – naglasio je on.

Podsjetio je da je u Vogošći 108 osoba izašlo iz izolacije, a još ih je 33 u izolaciji. Prvi slučaj zaraze koronavirusom je zabilježen 26.marta, a nakon provedene ankete je 24 sata u karantenu bila zgrada, dok se nije utvrdilo ko je nosilac virusa.

- Naša sugrađanka je u bolnici i osjeća se dobro – kazao je on i i dodao da je u protekla 48 sata urađeno još 30 testiranja na koronavirus, a rezultati su pokazali da je još jedna osoba zaražena.

Smajić je naveo da se radi o ženskoj osobi koja je živjela sama i bila je u izolaciji od 20. marta, poštovala je sve mjere izolacije - trenutno je smještena u izolatorij i nema većih problema.

Podsjetiio je da je Općina Vogošća spremno dočekala pandemiju koronavirusa uz poštivanje svih naredbi kriznih štabova Federacije BiH i Kantona Sarajevo.

On je na online konferenciji danas naveo da je nabavljena sva oprema za dezinfekciju i zaštitu, a posebno Dom zdravlja koji je time osiguran za izvšrenje svih zadataka i propisanih procedura.

Za socijalno ugrožene i bolesne osigurana su higijenska sredstva, a organizacije civilnog društva dostavljaju im potrebnu pomoć u hrani i lijekovima.

Urađena je dezinfekcija svih ulica i javnih površina, ulaza u zgradama, a te aktivnosti će biti provođene i dalje.

Izrazio je nadu da će uspjeti amortizovati probleme koji se očekuju nakon okončanja krize koju je izazvala panedemija koronavirusa.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Općina Vogošća - Potpisivanje ugovora u vezi s Društvenim centrom Blagovac u 13 sati

Općina Vogošća podržala projekt "Stazom sjećanja"

Bez problema protekli izbori u Općini Vogošća, na biračkim mjestima nisu zabilježene nepravilnosti

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana