Stranačke aktivnosti     | 09.04.2020. 15:47 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Odluka Centralne izborne komisije da predloži odgađanje lokalnih izbora, pola godine unaprijed i u trenutku kada je na raspolaganju niz drugih opcija, predstavlja nepromišljen atak na osnovne demokratske vrijednosti. Izbori su glavni vid i temeljni alat svakog demokratskog društva i mogu se odgađati tek kada se iscrpe sve druge, manje radikalne opcije.

S tim u vezi, pomjeranje rokova za prijavu stranaka, dostavljanje potpisa i predaju izbornih listi su opcije koje trebaju imati prioritet, pogotovo kada se uzme u obzir da trenutni izborni period u Bosni i Hercegovini traje pet mjeseci, što je anomalija u demokratskim društvima. Primjera radi, izbori se u Velikoj Britaniji održavaju unutar mjesec dana od dana raspisivanja, a situacija je slična u većini demokratskih društava.

Stoga bi bilo kakvo odgađanje u ovom trenutku — kada su ove druge opcije na raspolaganju — bilo puki izgovor za opstanak ove i ovakve vlasti.

Ovakav potez Centralne izborne komisije je jednak potezima mnogih drugih u Bosni i Hercegovini koji su ovu krizu zloupotrijebili za provođenje političkih ciljeva, ličnih interesa, kontrole medija i političke promocije, a sve to čak nauštrb javnog zdravlja.

Naša stranka će stoga odmah dostaviti prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji će na razuman način — skraćivanjem pomenutih rokova — tretirati krizu izazvanu COVID-19 pandemijom, bez zadiranja u demokratske vrijednosti i principe.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo