Bosna i Hercegovina     | 09.04.2020. 16:48 |

Čović: SKB Mostar primat će pacijente iz SBŽ-a

FENA Marija Augustinovic

VITEZ, 9. travnja (FENA) - Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar otvorena je za pacijente s ovog prostora te će bez iznimke primiti pacijente koji imaju potrebu za intenzivnim liječenjem, izjavio je u četvrtak u Vitezu predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović, tijekom posjeta Središnjoj Bosni.

Čović se tom prigodom sastao s članovima Kriznog stožera Srednjobosanske županije (SBŽ) s kojima je
razgovarao o pandemiji koronavirusa i stanju gospodarstva.

Odgovarajući na konstatacije novinara da Vlada SBŽ-a nije dobila odgovor na dopise upućene kliničkim centrima u Mostaru i Sarajevu, kojima je zatražila pojašnjenje u vezi s eventualnim prijemom pacijenta s težim vidom oboljenja covid-19, Čović je kazao da zbog pitanja birokratizma i koordinacije nitko neće ispaštati.

- To što SBŽ još nije dobio odgovor SKB Mostar pitanje je našeg birokratizma, komunikacije i koordinacije. Svaki pacijent za kojeg na bilo koji način ima logike da ide ka Mostaru bit će primljen, bez izuzetka. Imamo kapaciteta i prostora i nitko neće ispaštati zbog toga što netko jest dao ili nije dao odgovor - kazao je Čović.

Istaknuo je da se nada da će broj zaraženih koronavirusom i dalje biti pod kontrolom, odnosno da će se smanjivati, ali je upozorio da se građani ne smiju opustiti nego da trebaju slijediti uputstva kriznih stožera.

- Čini mi se da smo situaciju što se tiče koronavirusa stavili pod nazor i prije svega jedna velika zahvala svim liječnicima i medicinskom osoblju koji su se vrlo brzo prilagodili ovom ambijentu pandemije. Žarišta u Čitluku i Mostaru danas su opterećenje za koje vjerujem da će u narednih desetak dana biti potpuno stavljeno pod nadzor - poručio je Čović.

Na sastanku u Vitezu razgovarano je i o gospodarstvu, odnosno o načinima da tvrtke osjete što manje problema zbog trenutne situacije.

- Očekujemo od svake općine i županije da daju svoj prilog i doprinos kako bi zakoni koji će se donositi na razini entiteta, dali puni odgovor na ta pitanja, tako da nemamo drastičnijih padova u funkcioniranju lokalne samouprave i da se gospodarstvo može što prije oporaviti - naglasio je.

Čović je istaknuo da je sada pravo vrijem za donošenje zakona o konsolidaciji zdravstvenih ustanova.

- Tražimo od Vlade Federacije BiH da se što prije donese zakon o konsolidaciji zdravstvenih institucija i da riješimo najveći dio problema zdravstvenih ustanova. Inzistirati ćemo da zakon koji se donosi na razini Federacije mora riješiti pitanja potencijalne recesije, odnosno gospodarskog zastoja na ovom prostoru - kazao je Čović.

Nakon sastanka sa Kriznim stožerom SBŽ-a izaslanstvo predvođeno Draganom Čovićem, posjetilo je Hrvatsku bolnicu "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Čović čestitao Ramazanski bajram: Neka ovaj blagdan bude obilježen mirom i blagostanjem

Čović: Uskrs prigoda za jačanje naše vjere, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima

Čović: Pozivam nositelje vlasti da sami donosimo odluke i vodimo političke procese

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana