Svijet     | 09.04.2020. 23:04 |

SAD - Povećan broj nezaposlenih

FENA Internet

WASHINGTON DC, 9. aprila (FENA) - Broj Amerikanaca koji se prijavljuju za nadoknadu nezaposlenima prevazišao je 15 miliona u posljednje tri nedjelje, pošto je drugu nedjelju zaredom prijave popunilo više od šest miliona ljudi.

Sekretarijat za rad saopćio je da je broj onih koji se po prvi put prijavljuju za nadoknadu u nedjelji zaključno sa 4. aprilom bio 6,6 miliona, neznatno manje od 6,87 miliona, koliko je bilo u prethodnoj nedjelji, poslije najnovije revizije podataka.

Ekonomisti predviđaju da bi u SAD moglo da bude izgubljeno i do 20 miliona radnih mjesta u aprilu, javlja Glas Amerike (VOA).

Vlada je prošlog petka saopćila da je u martu izgubljeno 701 hiljada radnih mjesta, što je najveći mjesečni gubitak od Velike recesije, od 2007. do 2009. godine.

Istovremeno, u martu je okončan najduži postojani napredak u zapošljavanju u američkoj historiji, koji je započeo još krajem 2010.

- Tržište rada ušlo je u traumatični period - smatra Gregory Daco, glavni ekonomsita firme "Oxford Economics" u New Yorku.

Njegova kompanija predviđa da će stopa nezaposlenosti u aprilu biti 14 posto.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo