Bosna i Hercegovina     | 10.04.2020. 11:11 |

Fra Franjo Ninić: Koronavirus uveliko utječe na proslavu Uskrsa u Tuzli

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 10. aprila (FENA) -  Pandemija koronavirusa uveliko će utjecati na obilježavanje blagdana Uskrsa u Tuzli, posebice u crkvama jer vjernici ne mogu biti na svetim misama niti na bdijenju na Veliku subotu.

Na liturgijama i obredima u većini crkava neće biti vjernika. Međutim, obrede će svećenici slaviti u uvjetima kakvi su im na raspolaganju.

U Franjevačkom samostanu u Tuzli, misa bdijenja u subotu će se prenositi uživo putem Radio televizije Tuzlanskog kantona, a obredi Velikog petka i Velike subote tuzlanski franjevci će prenositi i putem interneta.

 - I teološki i liturgijski ovdje se radi o neobičnoj situaciji, jer svaka liturgija, osobito uskrsna, računa s kršćanskom zajednicom. Vjernici osjećaju svakako tu razdvojenost od fizičkoga kontakta sa svetim tajnama, ali imaju mogućnost, bilo putem internetskih medija bilo televizije, ostvariti jednu vrstu duhovne komunikacije s izvorom i svoje duhovnosti i samih sakramenata: s Isusom iz Nazareta. Savjet svim vjernicima i onima kojima nedostaje fizički kontakt sa svetim tajnama i svetim prostorima: dočekajte Uskrs i Isusa u ljepoti zajednišva u vlastitome domu, koji je „crkva u malome“ – izjavio je Feni fra župni vikar u Franjevačkom samostanu u Tuzli Franjo Ninić.

Mnoge obitelji se ne mogu susresti sa svojom djecom i roditeljima jer su granice zatvorene. Fra Franjo Ninić smatra da aktualnu situaciju s koronavirusom vjernički treba prihvatiti ne samo kao nesreću ili blokadu međuljudske komunikacije, nego kao prigodu da iznova otkrivamo vrijednost elementarne, obiteljske i intimne komunikacije.

- Treba u stanju nužne izolacije i smanjenja socijalnih kontakata pokušati kreirati u vlastitom domu, u kući, žrtvenik (oltar) svoje obitelji, propise o žrtvovanju zamijeniti privatnom i zajedničkom molitvom, žrtve paljenice i krvne žrtve nadomjestiti  žrtvama usana, sjećanja i srca, te molitvama i proučavanjem Pisma. Pandemiju koronavirusa treba prihvatiti vjerničkom odgovornošću, poštivanjem propisa civilnih i crkvenih struktura te sve činiti da se smanji mogućnost širenja kako zaraze, tako i pandemije straha i histerije koju proizvode mediji i različiti teoretičari zavjere- istaknuo je fra Franjo.

 Stoga, smatra on, pandemija koronavirusa treba biti jedna opomena, odnosno poziv. 

- Za vjernike ona predstavlja znak da otkriju Božju nazočnost i pratnju i izvan svetih čina i svetih prostora. Također i poziv da je vrijeme možda i za novu reformu unutar Crkve i teologije. Je li sadašnja praznina naših crkava možda praznina poruke koju kršćanstvo šalje svijetu? Je li vrijeme da se Crkva okrene možda onima koji Boga traže izvan naših okvira i „hladnih i sjajnih građevina i hramova“? Prosječnome kršćaninu i čovjeku aktualna pandemija ne bi trebala predstavljati puno više od svakodnevne borbe za pravičan i odgovoran društveni poredak, za humaniji svijet, u kojemu ćemo više voljeti druge i osjetiti odgovornost za drugoga – kaže fra Franjo Ninić, župni vikar u Franjevačkom samostanu u Tuzli koji je ujedno i župnik župe Zvornik – Srebrenica.

Vjernicima  katolicima posebno teško pada činjenica što ove godine neće moći doći u crkve ni blagosloviti uskrsna jela pa su ih svećenici savjetovali da hranu sami blagoslove molitvom i svetom vodom.

- Kršćanski odgovor na svaku kriznu situaciju je više povjerenja u Božje vodstvo u povijesti, ali i više praktične i solidarne brige za drugoga čovjeka i svijet koji se bori za golo preživljavanje u ovoj kriznoj situaciji. Dakle, više nade i utjehe, a manje rezignacije i straha – poruka je fra Franje Ninića za Uskrs.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

Kralj Charles pozdravio uskršnje mnoštvo na prvom javnom događaju od postavljanja dijagnoze

Gradonačelnica Karić za Uskrs se družila sa sugrađanima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta