Bosna i Hercegovina     | 10.04.2020. 13:46 |

Vatrogasci upozorili građane Brčkog da ne lože vatru na otvorenom

FENA Saopćenje

BRČKO, 10. travnja (FENA) - Odjel za javnu sigurnost - Profesionalna vatrogasna jedinica Brčkog upozorava građane Brčko distrikta BiH da je zabranjeno bilo kakvo loženje vatre na otvorenom prostoru kao i da su za posljedice od požara predviđene kaznene sankcije.  

"Dolaskom proljeća i lijepih dana te budući da su već započeli radovi na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina te spaljivanja korova, suhe trave i ostalog niskog raslinja, a imajući u vidu da su u posljednje vrijeme kao i u prethodnim godinama evidentirani brojni požari na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama, koji su izazvali velike materijalne štete, Odjel za javnu sigurnost - Profesionalna vatrogasna jedinica upozorava građane Brčko distrikta BiH da je zabranjeno bilo kakvo loženje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, u blizini stambenih naselja, vodova dalekovoda i sl.", navode u priopćenju.

Podsjećaju da su osobe koje obavljaju spaljivanje korova ili loženje vatre na otvorenom prostoru dužne mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti ugasiti. Također, da je zabranjeno spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću, kao i da je više vlasnika, odnosno korisnika zemljišta koji organizirano vrše spaljivanje na većoj poljoprivrednoj površini dužno o tome obavijestiti vatrogasce.

Iz PVJ-a napominju da njihovi pripadnici svakodnevno sudjeluju na poslovima dezinfekcije javnih površina radi suzbijanja širenja koronavirusa te mole svoje sugrađane da im dodatno ne otežavaju posao nekontroliranim paljenjem na otvorenom prostoru, čije gašenje zahtijeva angažiranje većeg broja ljudstva i tehnike.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na telefonski broj 123 ili policiju na telefonski broj 122, poručuju iz PVJ-a.

Također obavještvaju građane da su predviđene kaznene sankcije, odnosno kazna zatvora i novčana kazna u slučajevima da uslijed spaljivanja nastane požar koji ima za posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, navodi u priopćenju Odjel za javnu sigurnost - Profesionalna vatrogasna jedinica Brčko distrikt BiH.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana