Bosna i Hercegovina

Broj inficiranih koronavirusom u BPK nepromjenjen, 30 osoba negativno

Tekst: Elma Geca, Foto/FENA: Elma Geca

GORAŽDE, 10. aprila (FENA) - Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK)  Goražde broj osoba inficiranih koronavirusom je nepromjenjen, sedam osoba je pozitivno, jedna izliječena.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK dr. Medina Bičo epidemiolog ističe da su od ukupno  testirane u četvrtak 33 osobe koje su povezane sa posljednjim slučajem, njih 30 negativne, dok se preostali rezultati testa na koronavirus očekuju.

Po njenim riječima, vijest da je većina rezultata posljednjih testiranja povezanih sa najnovijim slučajem negativno jeste ohrabrujuća, ali ne i dovoljna da bi se odbacile sumnje.

- Od ukupno 33 testirane osobe za sada imamo 30 negativnih, uglavnom se radi o bliskim kontaktima vezanim za posljednji slučaj. Obzirom da mi imamo u toj porodici osoba koje imaju neke simptome, one će biti ponovo testirane danas. Bez obzira na ove rezultate, svi oni koji su bili u bliskim kontaktima i koji su uposlenici u nekim firmama, oni će ostati u kućnoj izolaciji od 14 dana, a riječ je o 40 osoba sa kompletnim porodicama jer moramo situaciju držati pod kontrolom i pratiti, ukoliko dođe do nekih simtoma ponovo ćemo vršiti testiranja i ovih osoba – pojasnila je dr. Bičo.

S obzirom na posljednji slučaj gdje nije utvrđen nulti pacijent, ona napominje da je potreban dodatni oprez. Moguće je kaže da je neka osoba inficirana koronavirusom, a da toga nije ni svjesna.

- Može se desiti da je osoba iz domaćinstva imala koronavirus koji je prebolila i više nije nosilac virusa, ali je nana starije dobi i obzirom da spada u rizičnu grupu kao najosjetljivija kategorija, razvila komplikacije. Upućena je u Klinički centar u Sarajevo Podhrastove i po našim saznanjima njeno stanje je nepromjenjeno od jučer i još uvijek nije na respiratoru. Još uvijek nemamo epidemiološku povezanost i ne znamo u ovom slučaju ko nam je nulti pacijent i svakako mjere opreza su nužne jer sad imamo lokalnu transmisiju virusa i povećan broj oboljelih u drugim gradovima. Treba biti jako oprezan i koristiti sve one mjere zaštite i prevencije kada je u pitanju prenos kapljične infekcije – naglasila je Bičo.  

Na području BPK Goražde trenutno je u samoizolaciji 70 osoba, od kojih njih 40 sa kompletnim porodicama. Do sada je testirano ukupno 227 osoba, a danas su obavljena i nova testiranja te jedno retestiranje ranije pozitivne osobe.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK napominje da su indikacije za testiranja proširene te da će biti testirane sve osobe koje budu imale neke respiratorne simptome.

(FENA) J.Č.