Bosna i Hercegovina     | 10.04.2020. 16:14 |

Ahmed Popović uradio dezinfekcione tunele ispred Doma zdravlja i GU Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 10.aprila (FENA) - Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) uz institucije, ustanove, preduzeća i organizacije, brojni pojedinci na različite načine daju svoj doprinos u borbi s pandemijom koronavirusa.

Spremnost da odgovori na kriznu situaciju pokazala je i Obrtnička radnja „Pop-Inox“ koja je pronašla rješenje za izradu dezinfekcionih tunela. Inovativnost vlasnika Ahmeda Popovića i njegovog tima prepoznala je Gradska uprava posredstvom koje su tuneli danas postavljeni ispred ove institucije ali i goraždanskog Doma zdravlja.

 „Vidjeli smo da se u Sarajevu, Bihaću, Cazinu i drugim gradovima i zemljama postavljaju ovakvi dezinfekcioni tuneli. Prepoznao sam mogućnost da i mi nešto slično instaliramo u Goraždu. Uz pomoć i sugestije kolega koje su to već radile, napravili smo ovaj tunel. Testirali smo ga jučer, funkcionira i imat će valjda svoju funkciju“ - pojašnjava Popović.

Navodi da su gradonačelnik i nadležna služba obezbjedili adekvatno sredstvo za dezinfekciju

„Jedan tunel postavljen je ispred Gradske uprave a drugi ispred Doma zdravlja Goražde. Nadamo se da ćemo imati sredstava da ih napravimo još ispred firmi koje su ugrožene. Ko zna, možda će danas - sutra biti potrebno ovako nešto i ispred škola, kafića. Ideja je došla a potrebno se potruditi osigurati materijal koji je u ovoj situaciji malo teže dostupan, pa smo malo improvizovali svoje i tuđe znanje i došli do rezultata.  Ipak poručujem građanima, ostanite kući i izbjegavajte socijalne kontakte da smanjimo rizik od pandemije i tako lakše sve ovo prebrodimo“ - poručio je Popović.

 Po riječima gradonačelnika Goražda Muhameda Ramovića, Gradski štab civilne zaštite svakodnevno provodi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa

 „Podržali smo ovu ideju i danas su postavljena dva dezinfekciona tunela kako bi uposlenici i građani koji dolaze u ove institucije i ustanove prolaskom  kroz ovaj tunel prošli kroz mjere dezinfekcije. Efekat traje 24 sata i ovo je dobro što smo uradili. Pozivam i ostale privredne subjekte i institucije da urade isto. Mi maksimalno poštujemo sve naredbe nadležnih štabova s viših nivoa. Uz ostalo Gradski štab je donio posebne odluke vezano za pranje i dezinfekciju ulica što se vrši redovno u kontinuitetu. Ove aktivnosti proširili smo i van grada“ - kazao je gradonačelnik Goražda.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu