Korona virus

Koronavirusom inficirana dva uposlenika Kantonalne bolnice Goražde

Tekst: Elma Geca, Foto/Fena: Elma Geca

 GORAŽDE, 10.aprila (FENA) – U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde zabilježena su dva nova slučaja koronavirusa.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a dr.Medina Bičo potvrdila je Feni da su inficirana dva uposlenika Kantonalne bolnice Goražde.

-Riječ je o  rendgen tehničaru i rendgen inženjeru koji su imali kontakt sa posljednjom zaraženom pacijenticom koja je nakon prijema u Trijažni centar Kantonalne bolnice upućena na neophodna rendgen snimanja, i u konačnici u bolnicu  Podhrastovi u Sarajevo. Dakle oni su znali da je pozitivna na koronavirus,  imali su zaštitnu opremu, ali je ipak došlo do infekcije - pojasnila je dr.Bičo.

Naglasila je da za sada nema bojazni da je virus ušao u zdravstvenu ustanovu jer se, kako je rekla,  pacijentica kretala samo od trijažnog centra do rendgena.

-Mi smo ove uposlenike na rendgenu testirali iz preventivnih razloga, što su bili u kontaktu sa zaraženom pacijenticom, a ne zato što su imali bilo kakve simptome. Sada slijede testiranja svih uposlenika bolnice koji su bili u kontaktu s pacijenticom, ali i novoinficiranim uposlenicima – rekla je dr.Bičo.

Direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim. dr Nermina Kamenica potvrdila je Feni da su inficirani uposlenici imali zaštitnu opremu.  

-Bili su adekvatno zaštićeni po propisima a kako je došlo do kontaminacije teško je reći. Već je u toku dezinfekcija kompletne Kantonalne bolnice koja se svakodnevno dezinfikuje dva puta, a večeras će se to još detaljnije uraditi i ekipe su na terenu.  Ova dva uposlenika idu u kućnu izolaciju a bit će testirano svo medicinsko osoblje i ljekari koji su bili u kontaktu s njima i sa prethodno inficiranom pacijenticom” - kazala je direktorica Kantonalne bolnice Goražde.

Broj inficiranih osoba na području BPK Goražde  je na devet, dok je jedna osoba  izliječena od koronavirusa.

(FENA) B.D.