Svijet

U Turskoj od koronavirusa izliječena 93-godišnja pacijentica

Internet, Foto:AA

ISTANBUL, 10. aprila (FENA) -Nakon desetodnevne hospitalizacije 93-godišnja Alye Gunduz izliječena je od COVID-19 i danas otpuštena iz bolnice u Istanbulu, javlja Anadolu Agency (AA).

Gunduz je danas otpuštena iz bolnice, a bio je to emotivan trenutak za nju i medicinsko osoblje koje joj je pomoglo tokom liječenja na Kliničkom centru Cerrahpaca na Univerzitetu u Istanbulu.

“Neka se Bog smiluje svim ljudima i državi, želim svima brzo ozdravljenje“, poručila je Gunduz koja je bolnice izašla u pratnji medicinskog osoblja i uz korištenje obavezne zaštitne opreme.

Dekan Medicinskog fakulteta u Istanbulu Mustafa Sait Gonen kazao je da je veoma lijepa vijest da se žena u toj životnoj dobi oporavila od zaraze koronavirusom, a da je to plod adekvatnog vođenja procesa liječenja.

“To ne smije zavarati ljude starije od 65 godina. Rizik smrtnosti koronavirusa je znatno veći kod te populacije. Svi se moramo pridržavati pravila. Dosađivanje u kući je zasigurno bolja opcija od gledanja u plafon bolničke sobe za intenzivnu njegu“, poručio je Gonen.

U Turskoj je koronavirusom zaraženo 42.282 ljudi. Umrlo je 908, a izliječeno je 2.142 oboljelih.

(FENA) B.D.