Ekonomija     | 10.04.2020. 20:45 |

Prihodi hrvatskog proračuna u deset dana travnja na trećini prošlogodišnjih

FENA Agencije

ZAGREB, 10. travnja (FENA) - Hrvatski ministar financija Zdravko Marić izjavio je u petak kako su prihodi proračuna u prvih deset dana travnja na trećini prihoda iz istog razdoblja prošle godine te ponovio kako će se za financiranje pomoći i saniranje posljedica krize izazvane koronavirusom Hrvatska u prvom koraku ponajprije osloniti na domaće tržište.

"Prvih deset dana ovoga mjeseca prihodna strana, porezni prihodi i od doprinosa - prikupili smo trećinu prošlogodišnjih prihoda", rekao je Marić u Dnevniku HRT-a u razgovoru o sinoćnjem dogovoru ministara financija Europske unije te mjerama pomoći gospodarstvu koje provodi hrvatska Vlada.

Marić je podsjetio da su do sada prihvaćena dva Vladina paketa pomoći gospodarstvu u krizi, kao i da se pripremaju i gledaju sljedeći koraci, prenosi Hina.

"Opća je ocjena da su mjere zadovoljavajuće, a što se tiče izdašnosti Hrvatska je praktično u samom vrhu kada se uzme koliko je to u fiskalnom smislu u postotku BDP-a", rekao je ministar.

Naveo je i kako je implementacija mjera dobra, već je 95.000 poduzetnika podnijelo zahtjeve, riječ je o više od 550.00 radnika, a tu su i mjere moratorija na kredita te nove kreditne linije.

Za financiranje mjera pomoći gospodarstvu i saniranja posljedica krize izazvane koronavirusom Hrvatska će se u kratkom roku osloniti na domaće tržište, ponovio je ministar Marić.

Prema podacima koje je iznio gostujući u središnjoj informativnoj emisiji RTL-a, sa šest banaka potpisani su bilateralni aranžmani u vrijednosti šest milijardi kuna (oko 800 milijuna eura), uz prosječnu kamatnu stopu nešto više od jedan posto.

Svjetska banka jučer je ažurirala svoje proljetne prognoze pa je tako procijenila da će hrvatski BDP u ovoj godini pasti 6,2 posto, da će deficit proračuna dosegnuti 8 posto BDP-a, a udjel javnog duga u BDP-u gotovo 84 posto, navodi Hina.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo