Magazin     | 11.04.2020. 09:18 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 11. travnja (FENA) - 

- 1755. Rođen James Parkinson, britanski liječnik, geolog, paleontolog i politički aktivista. Najznačajnije njegovo djelo je Esej o drhtavoj paralizi, koje je izdao 1817. godine. Tada je prvi put opisana vrsta paralize danas poznata kao Parkinsonova bolest.

- 1899. SAD od Španjolske preuzele Filipine.

- 1919. Osnovana Međunarodna organizacija rada sa sjedištem u Genevi, s ciljem zagovaranja socijalne pravde i međunarodno priznatih ljudskih i radnih prava, bazirajući se na uvjerenju da se univerzalni i održivi mir može ostvariti samo ukoliko se temelji na socijalnoj pravdi.

- 1953. Rođen Branimir Johnny Štulić, osnivač glazbenog sastava Azra. Štulić je jedna od najkontroverznijih ličnosti jugoslovenske rok-scene 80-ih godina, čije su pjesme imale dvojak učinak na publiku.

- 1976. Predstavljen prvi model računala Apple I, prvog računala kojeg je razvio Steve Wozniak i proizvodila američka tvrtka Apple.

- 1985. Umro predsjednik Albanije Enver Hodža. Kao neprikosnoveni komunistički lider od završetka Drugog svjetskog rata do smrti bio je pristalica staljinističkog kursa.

- 1991. Vijeće sigurnosti UN-a objavio formalni kraj Zalivskog rata uz obećanje Iraka da će platiti ratnu štetu i uništiti oružje za masovno uništavanje.

- 1999. U Beogradu ubijen novinar Slavko Ćuruvija, vlasnik listova Dnevni telegraf i Evropljanin. On je ubijen ispred ulaza u zgradu u kojoj je živio u Ulici Ive Lole Ribara. 

- 2001. Škotska kompanija PPL Terapeitiks Pielsi, koja je 1996. stvorila prvog kloniranog sisara - ovcu Doli, priopćila da je proizvela pet kloniranih prasića.

- 2002. U sjedištu UN-a u New Yorku službeno osnovan stalni Međunarodni sud za ratne zločine, nakon što je više od 60 zemalja ratificiralo Rimski sporazum iz 1998. kojim je ovaj sud uspostavljen.

- 2006. Talijanska policija uhitila šefa sicilijanske mafije Bernarda Provencana, koji je više od 40 godina proveo u bjekstvu. Provencano (73), najtraženiji čovjek u Italiji, u odsustvu osuđen na doživotnu kaznu zatvora za više od 10 ubojstava, uhićen je u vikendici u blizini svog rodnog mjesta Korleone, proslavljenog u Coppolinom filmu "Kum".

- 2012. Umrla Branka Mitić, srpska glumica. Tijekom bogate karijere, ostvarila je veliki broj kazališnih uloga, a zahvaljujući velikom broju televizijskih serija i filmova postala je zvijezda na prostorima tadašnje Jugoslavije.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!