Bosna i Hercegovina     | 11.04.2020. 12:17 |

Počeo prvi online hackathon u BiH – IT rješenjima protiv korone

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 11. aprila (FENA) - Prvi online hackathon u Bosni i Hercegovini, Hack&Solve, počeo je jutros u organizaciji kompanije Prointer ITSS.

Kako su saopćili, 150 učesnika iz čitave BiH, podijeljenih u 65 timova, do sutra uveče u ponoć može da šalje svoje ideje i rješenja koja bi mogla pomoći u borbi protiv COVID-a 19 i ublažavanju posljedica na mnogobrojne aspekte društva.

Rješenja se traže u kategorijama opšta informisanost i mentalno zdravlje, sekundarni uticaj na društvo i privredu, edukacija na sva tri nivoa obrazovanja te očuvanje zdravlja i sigurnosti zdravstvenih radnika.

-Zadovoljni smo odzivom, jer imamo dosta učesnika, tako da se sigurno možemo nadati inovativnim i primjenjivim rješenjima iz polja informacionih tehnologija. Vjerujemo je da je pravo vrijeme da oni koji su zainteresovani pokušaju da iz svojih domova daju doprinos u borbi sa koronavirusom – kazala je Mirjana Jukić, marketing menadžer kompanije Prointer ITSS. 

Hackathon se realizuje u saradnji s Komorom doktora medicine Republike Srpske, čiji su stručnjaci dio stručnog žirija koji će, u narednih nekoliko dana, proglasiti pobjednika i dodijeliti nagrade za prva tri mjesta, u iznosu od 1.500, 1.000 i 500 KM. Takmičenje se završava sutra uveče u minut prije ponoći.     

Iz Prointera poručuju da će najbolja rješenje podržati i implementirati i vjeruju da će prvi online hackathon pokazati da se velike ideje rađaju u teškim trenucima.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Microsoft potvrdio prekid partnerstva sa Prointerom

U KS 67 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Telemach i Lanaco pripremaju IT rješenja za mala i srednja preduzeća

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana