Bosna i Hercegovina     | 11.04.2020. 14:51 |

Testirano 28 zdravstvenih radnika Kantonalne bolnice Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 11. aprila (FENA) -  Direktorica Kantonalne bolnice Goražde prim.dr Nermina Kamenica danas je potvrdila da su dva uposlenika ove zdravstvene ustanove imali adekvatnu zaštitnu opremu prilikom snimanja pluća zaražene pacijentice, ali da su uprkos tome i oni inficirani.

- Dva RTG inžinjera zaražena su prilikom neposrednog kontakta s oboljelom pacijenticom, tokom snimanja pluća, iako su bili adekvatno zaštićeni. Nažalost i u svijetu su prvi obolijevali zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji borbe sa COVID 19. Inficirani uposlenici ove ustanove su dobrog općeg zdravstvenog stanja i nalaze se u kućnoj izolaciji - istakla je dr. Kamenica.

Naglasila je da su u međuvremenu u ovoj ustanovi poduzete dodatne neophodne mjere s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa  

- Ostali zdravstveni radnici koji su bili u kontaktu sa ova dva uposlenika su testirani, njih 28 i očekujemo rezultate. Kantonalna bolnica Goražde i sinoć i jutros je ponovo temeljito dezinfikovana, a testiranja uposlenika i ostalih bližih kontakata će biti nastavljena - istakla je.

Naglasila je kako ona nije u izolaciji, ali da se zbog opreza neće kretati, dok ne dođu rezultati i njenog testiranja.

-Lično nisam u kućnoj izolaciji ali ne želim da se krećem da ne bih dovela u rizik druge uposlenike, pacijente ili prolaznike, dok rezultati testa ne stignu. Svi trebamo biti oprezni, a posebno pacijenti koji dođu u zdravstvenu ustanovu da daju tačne podatke i da se svi čuvamo, držimo distancu, vodimo računa o ličnoj higijeni, da se ljudi ne opuštaju i ne grupišu. I veći klinički centri dolaze u takve situacije da zdravstveni radnici na prvoj liniji rade sa zaraženim osobama i budu inficirani, ali u manjim sredinama je dodatni problem i nedostatak kadra. Međutim, mi smo se organizovali i napravit ćemo preraspodjelu zbog onih koji budu u kućnoj izolaciji, jedino može biti problem ako to bude veći broj uposlenih - istakla je direktorica Kantonalne bolnice Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Opremanje Kantonalne bolnice Goražde iz sredstava Vlade FBiH

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana